Sajberuvce u školi, 1. deo – IZAZOVI

Septembar se bliži, a sa njim i početak nove školske godine!

Polazak u školu svakog deteta predstavlja veliki trenutak za celu porodicu.

Osim opšteg uzbuđenja zbog započinjanja novog životnog poglavlja, javljaju se i prve ozbiljnije dileme. „Kako će se uklopiti u društvo?“, „Hoće li se snaći u nastavi?“ – samo su neka od mnogih pitanja koja se vrzmaju po glavi svakog roditelja malog školarca.

U slučaju Sajberuvceta, sva ove dileme s pravom značajno dobijaju na intenzitetu.

Oštećenje sluha kao specifična situacija utiče na celokupni spoznajni razvoj deteta uključujući njegovo razumevanje situacija u društvenom kontekstu i poznavanje osnova na kojima međuljudski odnosi funkcionišu.

Dobar pristup rehabilitaciji Sajberuvceta obuhvata upoznavanje deteta sa svim pomenutim aspektima, međutim sve do polaska u školu priprema Sajberuvceta za učešće u društvu ostaje manje-više u domenu teorije. Praksa je ono što sad sledi. Uzbuđenje koje porodice Sajberuvaca osećaju zbog polaska u školu često prerasta u stres i zabrinutost koja u nekim slučajevima ume da bude izuzetno velika i koju nije lako savladati.

Različite porodice se na različite načine nose sa ovom situacijom. Iskustveno gledano, čini se da konstruktivan pristup – šta ja mogu da uradim povodom ove situacije, i u ovim slučajevima dalje najbolje rezultate.

Zato smo se i mi zapitali isto to i odlučili da pozitivno doprinesemo smanjenju tenzije ili bar njenom usmeravanju ka savlađivanju prepreka.

Pripremili smo seriju tekstova na temu polaska u školu i uopšte o ranom školovanju Sajberuvaca – nadamo se da će biti od posebne koristi svima čija deca sada kreću u školu, kao i onima koje to čeka u budućnosti.

U ovom prvom, uvodnom tekstu govorićemo o osnovnim izazovima sa kojima se Sajberuvce susreće na tokom školovanja.

Brojni izazovi sa kojima se susreću Sajberuvce i njegova porodica mogu se svrstati u dve osnovne kategorije:

#1 Prihvatanje od strane okruženja

Nepisano je pravilo da, što se dete više razlikuje od većine – po bilo kom osnovu, to će više biti „na meti” druge dece.

U slučaju Sajberuvaca, različitost se može ogledati u načinu govora, atipičnim reakcijama u različitim situacijama –  a zbog slabijeg razumevanja, i tome slično.

Veoma je važno obratiti pažnju na ovaj aspekt i preduprediti ga kroz odgovarajuću komunikaciju prvenstveno sa samim Sajberuvcetom – sa ciljem da razume prirodu svoje različitosti i da ume pravilno da odreguje na različite situacije, zatim kroz pripremu pristupa sa učiteljicom, a onda i kroz razgovor sa decom iz odeljenja u kom će Sajberuvce biti.

i

#2 Nivo usvajanja znanja

Ovde se misli na nivo usvajanja znanja tokom nastave i tokom školovanja, uopšte.

Za Sajberuvce je veoma važno da se pronađe način kako će efikasno pratiti nastavu i usvajati planirano gradivo – tokom nastave, od predavača kao i van nastave. U ovom slučaju je od ključnog značaja prvo uloga i prilagodljivost učitelja/pedagoga, a zatim i zalaganje samih roditelja – da li kroz dodatni rad sa detetom ili kroz angažovanje adekvatne pomoći asistenta/defektologa.

Stalno praćenje situacije na oba fronta je od izuzetne važnosti i osnovni je zadatak roditelja. Naravno, roditeljima je u ovome neophodna bliska saradnja sa pedagozima, terapeutima i drugim stručnim osobljem koje poznaju dete i njegovo ponašanje u različitim situacijama.

 

KOMENTAR: Sajberuvce se posebno zahvaljuje gospođi Danici Mirić, izuzetnom profesionalcu i poznavaocu rehabilitacije dece oštećenog sluha, surdologu nemerljivog iskustva i znanja , koja nas je svojim savetima i uvidima iz prakse podržala u pisanju ove serije tekstova. 

Pročitajte: Ključni faktori za formiranje dobrih osnova uklapanja i napredovanja Sajberuvceta u školi – ULOGA UČITELJA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share