Osvajanje tišine IV – Porodica i rehabilitacija govora deteta

Porodica i rehabilitacija govora deteta


Odgajati dete oštećenog sluha predstavlja svojevrstan izazov sa kojim se nosi svaki roditelj pojedinačno na svoj način. To je, međutim, situacija koja se neminovno odražava na život kompletne porodice i, u zavisnosti od toga kako se prema njoj postave, može imati pozitivan ili negativan uticaj na sve njene članove, a prvenstveno na dete kome je pomoć potrebna.

rehabilitacija govora deteta

Roditelji dece oštećenog sluha moraju se suočiti sa činjenicom da ne postoji čarobna pilula koja može jednim potezom doneti rešenje i da su pred njima godine (ne nedelje, ne meseci, već godine!) u kojima će morati da obezbede svom detetu odgovarajuća slušna pomagala, redovne terapije i dobre porodične uslove za što kvalitetniju rehabilitaciju. Ako se rehabilitacija govora deteta ne započne pravovremeno i ne sprovodi adekvatno, govor se neće razviti uopšte ili će se razvijati usporeno i nepravilno. U oba slučaja, to će se negativno odraziti na psihološki razvoj, socijalizaciju i osamostaljivanje deteta. O tome ne treba gajiti nikakve iluzije. Zatvaranje očiju pred problemom i odugovlačenje sa rehabilitacijom doneće jedino ozbiljne i nepopravljive posledice po dete. Roditelji moraju biti svesni toga da je ispred njih zadatak koji zahteva, pre svega, uporan, strpljiv i dugotrajan rad i koji ne dopušta mnogo vremena za gubljenje.

Kroz igru do uspeha

Rehabilitacija govora deteta je dugoročni proces u kome se ciljevi ostvaruju polako i strpljivo. Razvoj govora je skokovit i izuzetno složen. Može se desiti da dete u jednom periodu savršeno napreduje, a da zatim dođe period stagnacije, pa čak i nazadovanja u onome što je već postiglo. Zbog toga roditelji moraju naučiti da crpe energiju i iz najmanjih pomaka. Sa druge strane, pored ozbiljnog i upornog rada, rehabilitacija zahteva opuštenu atmosferu u porodici, kreativan duh i pozitivnu energiju. Dete se na taj način stimuliše spontano, kroz igru i svakodnevne aktivnosti, a da nije ni svesno toga da zapravo uči govor. U svakodnevnom životu, naravno, nemoguće je postići i zadržati takvo idealno stanje. Usponi i padovi su sastavni deo ovog procesa. Sa jedne strane, potrebno je suočavanje sa mnogobrojnim strepnjama, strahovima, ambicioznim željama i frustracijama, a sa druge strane neophodno je negovanje entuzijazma i vere u pozitivan ishod.

rehabilitacija govora detetaNažalost, ne postoji škola za roditelje. Normalno je da će u početku svi povremeno grešiti i tapkati u mraku. Ono što je, svakako, neophodno jeste beskrajno strpljenje, tolerancija, istrajnost i, naravno, ljubav. Kada dete ima oštećen sluh potrebno je da rehabilitacija govora deteta postane sastavni deo života njegove porodice. Prilagođavanje porodice takvoj rehabilitaciji koja je postepena i dugoročna sa rezultatima koji nisu do kraja predvidivi, predstavlja stresan proces koji uvek, u određenoj meri, pomera okvira ustaljenog načina života. Kroz taj krizni period svaka porodica prolazi na svoj način. Potrebno je da prođe određeno vreme kako bi prošao prvi period krize koji karakteriše strah, malodušnost, krivica, zbunjenost i neizvesnost i kako bi se svi članovi porodice prilagodili novim okolnostima. Posle tog perioda problemu se pristupa mirnije i moguće je sa racionalnijeg aspekta sagledavati različite opcije za njegovo prevazilaženje. Kada se jasno utvrdi način na koji se porodica postavila prema problemu i konkretni koraci koje je potrebno preduzeti kako bi se krenulo ka rešenju, život polako, ponovo počinje da funkcioniše u nekom mirnijem, ustaljenom ritmu.

Nekada, međutim, kada krizni period ne jenjava ni posle dužeg vremena, pomoć sa strane zaista može da bude dragocena, a nekada je i neophodna. Razmena iskustava sa drugim roditeljima koji prolaze kroz slične probleme, može pomoći da se naizgled nerešivi problemi sagledaju iz novih uglova. Neke institucije u okviru svog programa rehabilitacije govora dece, kao podršku porodici organizuju psihološka savetovališta i porodičnu terapiju.

Da bi rehabilitacija govora deteta bila sveobuhvatna i da bi se optimalno sprovodila, važno je da porodica bude jaka i postojana da bi mogla da pruži neophodnu podršku, prvenstveno detetu kome je potrebna pomoć, ali i svim ostalim svojim članovima. Kako bi tako nešto bilo moguće, neophodno je da se rehabilitacija doživi kao okolnost koji oplemenjuje i dodatno obogaćuje porodicu, a ne kao faktor koji je ugrožava i ometa njeno funkcionisanje.

prethodnonastavak…

 

Korisni linkovi:

 

Osvajanje tišine I – Uvod

Osvajanje tišine II – Moje dete ne čuje

Osvajanje tisine III – Dijagnostika ostecenja sluha

http://sajberuvce.org/uncategorized/za-nove-roditelje-suocavanje-sa-cinjenicom-da-vase-dete-ima-ostecen-sluh-izvor-www-evdcweb-org/

http://Facebook grupa – Sajberuvce

Facebook grupa – Roditelji dece sa oštećenjem sluha

 

2 Comments

  1. Divno je što postoji Sajberuvce i interes da se podele nedoumice i problemi sa drugima. ☺. Uvek se tako lakše dođe do boljeg, potpunijeg mišljenja i rešenja. Imate podršku i svu moju ljubav, koja nije naivna. Postojana je, iskrena i ruši sve prepreke.👪👫👭❤. Napred mali i veliki moji, do svakog pomaka, do pobede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share