Osvajanje tišine II – Moje dete ne čuje

Moje dete ne čuje

Roditelji često ne primete na vreme da dete ne čuje dobro zbog toga što osim izostanka govora, naizgled, ništa drugo ne ukazuje na to. Deca oštećenog sluha nekada toliko dobro uspevaju da se prilagode svom stanju da je za laika zaista teško da primeti da ne čuju ili da čuju loše. Ponekad, kod lakših ili specifičnih oštećenja, čak i razvoj govora počne da se odvija na vreme, pa samo loš izgovor ili neke druge specifičnosti mogu ukazivati na to da postoji problem.

Osvajanje tišine Svako dete je jedinstveno. Dešava se da deca sa relativno lakim oštećenjem sluha imaju ozbiljne probleme u razvoju govora, ali i da oni sa teškim oštećenjima mnogo lakše razviju govor nego što bi se moglo očekivati. Zbog toga je neophodno da i na najmanju sumnjivu naznaku, mišljenje o stanju deteta obavezno daju stručnjaci – logopedi, surdolozi, psiholozi i dr. Razvoj govora može izostati zbog oštećenog sluha, ali i iz mnogih drugih razloga. Koji god da je razlog, ključna stvar je da se problem otkrije što ranije, kako bi se pravovremeno počelo sa rehabilitacijom. Najintenzivniji i najosetljiviji period razvoja govora odvija se od rođenja, pa do detetove treće godine. Zbog toga, što se ranije počne sa adekvatnom rehabilitacijom dece oštećenog sluha, ona se lakše sprovodi, rezultati su kvalitetniji, a deca imaju veću šansu da do školskog uzrasta dostignu standardne razvojne norme.

Kada dete ne čuje , govor ne usvaja spontano iz svoje okoline kao deca koja se uobičajeno razvijaju. Dok obično dete od samog rođenja usvaja maternji jezik slušajući svakodnevno majku, oca i ljude oko sebe kako govore, dete oštećenog sluha govor mora da uči na drugačiji način, slično kao što se uči strani jezik. To su dva potpuno različita načina učenja koji funkcionišu po različitim zakonitostima. Zbog toga je razvoj govora dece sa oštećenim sluhom nemoguće ozbiljno upoređivati sa načinom na koji se odvija uobičajen razvoj govora. Što je duži vremenski period koji dete oštećenog sluha provede bez adekvatne stimulacije, pogotovo ako taj period zahvata drugu i treću godinu života i kasnije, posledice po razvoj govora će biti dalekosežnije, rehabilitacija komplikovanija, a ishod neizvesniji.

“Kako se plasticitet slušnih centara kore velikog mozga sa uzrastom smanjuje, od fundamentalnog značaja je otkrivanje oštećenja sluha do navršene 2. godine života. Samo pravovremena akustička stimulacija slušnih centara omogućava formiranje adekvatnih slušnih mapa što je osnovni preduslov za razvoj govora.“ izZnačaj savremenih audioloških metoda u ranoj dijagnostici oštećenja sluha kod dece, Slobodanka Lemajić Komazec, Zoran Komazec, Ljiljana Vlaški, Klinički centar Vojvodine, Novi Sad, Klinika za bolesti uva, grla i nosa, stručni članak, Med. Pregl. 2007, LX (5-6) 261 – 266, Novi Sad, maj – jun

Neki pedijatri, nažalost, još uvek i do treće godine ne upućuju logopedu dete koje nije progovorilo, pogotovo kada su u pitanju muška deca za koju tradicionalno važi nepisano pravilo da kasnije progovaraju od devojčica. To je još jedan od razloga zbog koga se i dalje dešava da činjenica da dete ne čuje ili da ima neki drugi razvojni problem bude otkrivena u kasnijem uzrastu deteta, što povlači sa sobom težu i dugotrajniju rehabilitaciju i trajne, često nepopravljive posledice.

Iako smo od početka bili pripremljeni na sve moguće razvojne i zdravstvene rizike, konačno saznanje da naša devojčica ne čuje bilo je za nas skoro jednako stresno i šokantno kao i samo njeno prevremeno rođenje. Dijagnoza oštećenog sluha uspostavljena je u uzrastu od godinu dana i osam meseci. Kako je moguće da roditelj ne primeti tako ozbiljan problem kod svog deteta!?!

Sve vreme, sve naše aktivnosti bile su usmerene upravo na to da pratimo njen razvoj do najsitnijih detalja. Po samom dolasku iz bolnice, kada je naša devojčica imala svega tri i po meseca, primetili smo da ona ni na koji način ne reaguje na zvuk. Na ličnu inicijativu, uz podršku pedijatra, odveli smo je, naravno, na kontrolu sluha. Prvi rezultati, međutim, kao i rezultati svih narednih testova tokom godinu i po dana kontrola, uvek su upućivali na optimističnu prognozu, uz savete da se sprovodi adekvatna fizikalna terapija i odgovarajuća zvučna stimulacija u kućnom okruženju.

Najviše nas je ohrabrivalo to što su vremenom počele da se pojavljuju prve faze prelingvalnog razvoja govora (gukanje, brbljanje, babling…), kao i određene reakcije na zvuke i na govor. Izgledalo je kao da kašnjenje u razvoju govora i nedosledne reakcije na zvuke zaista samo prate celokupno kašnjenje u razvoju motorike zbog prevremenog rođenja i da će, uz adekvatnu stimulaciju, stvari vremenom doći na svoje mesto.

Osvajanje tišine - moje dete ne čujeZbog toga nas je konačna dijagnoza oštećenog sluha, i pored svega, zatekla, zapravo, potpuno nepripremljene. Osećali smo nevericu, bes, strah, krivicu… Na stotinu puta smo iščitavali sve one prethodne izveštaje na kojima je pisalo – sluh verovatno uredan – i premotavali kućne video snimke tražeći momente gde se naše dete okreće na ime, igra uz muziku, reaguje na zvuke… Ponovili smo testove u drugoj ustanovi, ovoga puta urađene mnogo opsežnije, u snu. Nadali smo se da je u pitanju greška. Konačna dijagnoza, međutim, bila je još gora od prethodne – ne samo da se radilo o oštećenju sluha, već je to bilo oštećenje najtežeg stepena. Više nije bilo mesta za sumnju. Ovoga puta rezultat testa je bio izražen u neumoljivim ciframa koje su pokazivale da naše dete ne može da čuje gotovo ništa što je tiše od zvuka motorne testere.

Znajući koliku je važnost imala fizikalna rehabilitacija za celokupni dotadašnji razvoj naše devojčice, odlično smo shvatali da godinu i po dana nije mali period koji je propušten i da će njen govor biti ozbiljno ugrožen ukoliko se odmah ne počne sa intenzivnom rehabilitacijom. Sve ono što kroz šta smo prošli od njenog rođenja, pa do dugo čekanih prvih koraka, izgledalo je samo kao pripremna vežba za glavnu borbu koja je tek sledila – borbu za prve reči.

prethodnonastavak…

Relevantni linkovi:

Kako prepoznati gubitak sluha kod malog deteta?

Za nove roditelje – suočavanje sa činjenicom da Vaše dete ne čuje

Facebook grupa – Roditelji dece sa oštećenjem sluha

Facebook grupa – Sajberuvce

Osvajanje tišine I – uvod

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share