Dodatak za tuđu negu i pomoć (Naknada za negu i pomoć drugog lica)

Na ideju za tekst o Naknadi za negu i pomoć drugog lica došli smo sa ciljem da informišemo o potrebnoj dokumentaciji i proceduri za dobijanje pomenute Naknade za decu oštećenog sluha (sa ili bez slušnih aparata i kohlearnih implanata).

Međutim, tokom sakupljanja informacija za članak ispostavilo se da je većina roditelja koji su sa nama podelili svoja iskustva, podnelo zahtev za Naknadu koji je bio odbijen. Istovremeno, na internetu se može naći znatan broj nezvaničnih i kontradiktornih informacija u vezi sa dobijanjem ove Naknade, poznate i kao „tuđa nega i pomoć”.

Sve ovo nas je navelo da proverimo šta o pravu na dobijanje Naknade za negu i pomoć drugog lica kaže važeća zakonska regulativa Republike Srbije.

Pošto smo iščitali sve dostupne zakonike na ovu temu, učinilo nam se da postoji određena neusaglašenost između mogućeg tumačenja člana 92 Zakona o socijalnoj zaštiti*  i člana 41a Zakona o PIO**. Ukratko, laičkim tumačenjem odgovarajućih članova ova dva zakona za kategoriju dece oštećenog sluha – pravo postoji, ali ne i potreba za primanjem Naknade.

Da bismo pomogli u razumevanju prava koja deca oštećenog sluha imaju (ili nemaju) u ovom slučaju, Sajberuvce je kao udruženje uputilo Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike zahtev za tumačenje pomenutih zakonskih odredbi za slučaj dece oštećenog sluha. Odgovor Ministarstva ćemo objaviti u celosti čim bude dostupan.(TUMAČENJE MINISTARSTVA PROČITAJTE OVDE)

S obzirom na dosadašnje informacije dobijene od roditelja, nismo naišli na slučaj da je tokom 2015. godine, detetu sa oštećenjem sluha (bez pridruženih poteškoća) bilo odobreno korišćenje Naknade za negu i pomoć drugog lica. Te zbog toga naša očekivanja od rezultata tumačenja koje će dati Ministarstvo nisu preterano optimistična. Ipak, ukoliko neko od vas zna za ovakav slučaj, ili je i sam imao pozitivno iskustvo sa odobrenjem zahteva za ovu Naknadu, a za dete koje osim oštećenja sluha nema pridruženih poteškoća, molimo ga da nam se javi mejlom.

Za one koji su pročitali prethodni tekst i navode odgovarajućih članova oba zakona, a i dalje ih interesuje potrebna dokumentacija i procedura podnošenja zahteva, prenosimo iskustvo jedne mame koja je nedavno dobila pravo na korišćenje Naknade za negu i pomoć drugog lica:

 1. a) potrebna dokumentacija:

– svi relavantni nalazi i izveštaji lekara i ustanova, kao i otpusna lista iz bolnice – sve ne starije od šest meseci

– uverenje o državljanstvu deteta

– izvod iz matične knjige rođenih deteta

– zdravstvena knjižica deteta (na uvid)

– lična karta majke (na uvid)

– fotokopije svih dokumenata koja se podnose, overene u opštini
Napomena: trebalo bi da je dobijanje svih pomenutih originalnih dokumenata u ovu svrhu besplatno, kao i overa fotokopija u opštini. Jedino što se plaća bi trebalo da je fotokopiranje.

 

 1. b) Procedura podnošenja i obrade zahteva:

– Svu pripremljenu originalnu dokumentaciju i overene fotokopije treba odneti u socijalno opštine na kojoj se vodite

– U socijalnom se podnosi zahtev koji priprema službenik socijalnog na licu mesta

– Nakon, otprilike dva meseca, stiže poziv na komisiju koja je u ovom sličaju bila na opštini Savski Venac

– Pregled kratko traje i tada moze da se dopuni jos dokumentacija ukoliko su neki pregledi obavljeni u međuvremenu. Ceka se otprilike mesec dana na dobijanje rešenja. Visina osnovne naknade je 9.900 dinara, a uvećane naknade 26.000 dinara. Komisija određuje koju će nadoknadu dodeliti i na koji period.
Zahvalnica: Hvala Gorici, mami jedne Bogdane:) na pruženim informacijama. Hvala i svim roditeljima koji su podelili svoja iskustva na ovu temu sa nama i pomogli nam da bolje sagledamo situaciju.

 

Pomenuti članovi zakona:
* Zakon o socijalnoj zaštiti, član 92: „Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica da bi zadovoljilo svoje osnovne životne potrebe. Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ostvaruje lice iz stava 1. ovog člana ako to pravo ne može da ostvari po drugom pravnom osnovu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, korisnik novčane naknade za pomoć i negu drugog lica koji je to pravo ostvario kao invalidno dete u organizaciji za penzijsko i invalidsko osiguranje po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su bili na snazi do 1. juna 1992. godine, ostvaruje pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica u visini razlike između iznosa dodatka za pomoć i negu drugog lica utvrđenog u skladu sa ovim zakonom i iznosa ostvarene novčane naknade za pomoć i negu drugog lica.

Potreba za pomoći i negom drugog lica utvrđuje se na osnovu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju. Potreba za pomoći i negom drugog lica postoji kod lica iz stava 1. ovog člana kome je usled telesnog oštećenja, oštećenja čula vida koje uzrokuje gubitak osećaja svetlosti sa tačnom projekcijom ili se vid postiže sa korekcijom 0.05, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica radi zadovoljenja osnovnih životnih potreba i koje ne može da ustane iz kreveta, da se kreće unutar stana bez upotrebe pomagala, da se hrani, svlači, oblači ili da održava osnovnu ličnu higijenu bez pomoći drugog lica.“

Zakon_o_socijalnoj_zastiti

**Zakon o PIO, član 41a:„Pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, ima osiguranik i korisnik penzije, kome je zbog prirode i težine stanja povrede ili bolesti utvrđena potreba za pomoći i negom za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Potreba za pomoći i negom drugog lica postoji kod lica iz stava 1. ovog člana koje je nepokretno, ili koje zbog težine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja nije sposobno da se samostalno kreće ni u okviru stana uz upotrebu odgovarajućih pomagala, niti da se samo hrani, svlači, oblači i da održava osnovnu ličnu higijenu, kod slepog lica koje je izgubilo osećaj svetlosti sa tačnom projekcijom i kod lica koje postiže vid sa korekcijom do 0,05.“

Zakon_o_PIO

 

Korišćeni izvori:

www.paragraf.rs

Roditelji dece oštećenog sluha

13 Comments

 1. Procitala sam propise, meni se cini da tudju pomoc i negu daju samo osobama sa 100% invaliditeta, a gluve osobe dobijaju 70%. Tako da ako dete nema jos neko ostecenje, tesko moze da dobije ovu nadoknadu. Propisi se mogu razlicito tumaciti, bice zanimljivo videti odgovor Ministarstva.
  Uvecaan dodatak za tudju pomoc i negu se dobija samo u slucaju 100% invaliditeta po jednom osnovu, sto znaci da se nikako ne moze ostvariti zbog sluha.

  1. Draga Svetlana,
   Hvala na komentaru.
   Da, tako izgleda – međutim, tačan procenat kao kriterijum se pominje samo u delu koji se odnosi na uvećanu Naknadu za tuđu negu i pomoć, dok je kod osnovne Naknade to dato opisno (zakon o PIO)*. To onda, baš kao što ste i rekli, ostavlja prostor za različita tumačenja.
   *(ukoliko ste našli još neki zvanični važeći dokument u kom se pominju tačni procenti, molim Vas da nam pošaljete info o tome – hvala unapred)

   1. Poštovani,moje dete nosi kohlearni implant i dobili smo osnovnu tuđu negu i pomoć u iznosu od 9980 dinara na mesečnom nivou.Čisto da svi znaju da imaju pravo na to.

    1. Poštovanje Vladimire, hvala Vam mnogo na komentaru i informaciji. Budite ljubazni pa nam napišite – (1) da li je Vašem detetu odobrena naknada za tuđu negu i pomoć u poslednjih godinu dana?, (2) da li Vaše dete ima još neke razvojne smetnje osim oštećenja sluha ili 3) je malo pa još uvek nosi pelene? Pitam, jer su do sada ovi razlozi (pod 2) i 3)) navođeni u slučajevima za koje znamo da je odobrena naknada, a u poslednjih godinu dana.

     1. Da,odobrena je pre par meseci,nema druge smetnje,ima 2.5 godine i ne nosi pelene vec nekoliko meseci.Ide u deciju kucu na Zvezdari,sve protice u najboljem redu.

 2. Imam jedno pitanje moje djete ima oštećenje vida 90% i na to ostvaruje tuđu negu u visini od 9980 din ona ima i cerebralnu paralizu dali i to trebamo da predamo za uvećanu tuđu negu ili ne?

 3. Poštovanje Karolina, najbolje je da proverite koji stepen invalidnosti je cerebralna paraliza koju ima Vaše dete i onda pogledate član 94 Zakona o socijalnoj zaštiti koji se odnosi na pravo na uvećani dodatak. Zakon o socijalnoj zaštiti možete naći u prilogu ovog posta.

 4. svima koji primaju dodatak je smanjeno razlog nije naveden na ceku a i nikakvo obavestenje nije dobijeno nije to malo pa zar nama invalidima da se tako nesto radi?

 5. Pozdrav,

  želeo bih da animiram sve roditelje i sve druge koji su u istoj ili sličnoj sitaciji (da imamo decu sa CI kojima se invaliditet od 100% računa po pravilniku 70% i to samo iz razloga da ne bi morala država ništa da pruži)) da se pokrene neka inicijativa preko udruženja ili potpiše peticija da se makar omogući ova osnovna tuđa nega i pomoć (iznos oko 9-10.000,00 rsd).
  To bi nam svima mnogo značilo, i sami znate kolike su cene rezervnih delova (kablova, gumica, patrona za sušače…), a ne daj bože da pomislimo na zamenu procesora kada posle 3.godine izađe iz garancije a treba dočekati 7.godina radi zamene…

  Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share