Za nove roditelje – suocavanje sa cinjenicom da vase dete ima ostecen sluh (Izvor: www.evdcweb.org)

AB059D7BD1Audiolog vam je upravo rekao da vase dete ima ostecenje sluha koje je toliko ozbiljno da detetu treba slusni aparat ili kohlearni implant. Cesto, kod roditelja prva reakcija je sok pracen tugom. Tokom narednih nedelja i meseci bicete maksimalno angazovani oko zavrsavanja hijadu i jedne stvari, ali cete u isto vreme osecati i tugu.

  • Prva stvar koju zelim da vam kazem je da je normalno osecati tugu. Vecina roditelja, kada im njihov audiolog kaze da dete ima gubitak sluha prolaze kroz emotivnu oluju. Spektar emocija ukljucuje poricanje, tugovanje, krivicu, ljutnju, razumevanje i konacno prihvatanje cinjenica. Osecaj tuge moze trajati danima, nedeljama i mesecima pre nego prestane. Mnogi roditelji kazu da, iako znaju da ce njihovo dete biti dobro, nikada nece zaista prestati da tuguju.
  • Druga stvar koju bih zelela da vam kazem je da je veoma bitno da prihvatite svoja osecanja i da budete sposobni da izrazite svoje emocije u okolini od poverenja. Roditelji tuguju na razlicite nacine, neke porodice pronalaze poverenje i razumevanje u siroj porodici, neki idu kod profesionalnih savetnika i mogu da pronadju podrsku u savetovanju sa drugim roditeljima dece sa ostecenjem sluha. Toplo vam preporucujem da razgovarate sa drugim roditeljima koji su vec prosli to kroz sta vi trenutno prolazite i otkricete da je njihova podrska utesna, inspirisuca i nezamenljiva. Pogledajte deo sajta pod nazivom “Resources” (Izvori) gde mozete naci linkove za organizacije koje vam mogu pomoci da stupite u kontakt sa drugim roditeljima. Online forumi je drugo mesto gde mozete stupiti u kontakt sa drugim roditeljima.
  • Trece, zelim da vam kazem da cete moci da odgovorite pozitivno na ovaj izazov i da cete moci da uradite sta je neophodno i potrebno za vase dete. Govorim vam iz visedecenijskog iskustva koje imam sa mnogo, mnogo roditelja dece sa ostecenim sluhom.
  • I cetvrto sto vam zelim reci je da – vise od svega ostalog, urpavo ono sto vi cinite za vase dete ce napraviti najvecu razliku u uspehu vaseg deteta. Uveravam vas da uloga roditelja nije uloga bespomocnog posmatraca vec uloga aktivnog ucesnika!

Snaci se sa detetom ostecenog sluha je cesto komplikovano vec cinjenicom da cete tokom ovog vremena morati da donesete odluke o slusnim aparatima, kohlearnim implantima, vrsti komunikacije, itd. Lako je potpuno se izgubiti u moru informacija i odluka. Udahnite duboko i suocite se sa jednom po jednom temom. Pokusajte da ne donosite odluke kada se osecate uzmnemireno i nemojte dopustiti da drugi ljudi donose odluke umesto vas. Edukujte se, citajte knjige, kontaktirajte odgovarajuce organizacije za podrsku, razgovarajte sa roditeljima i profesionalcima – i nakon toga donesite odluku. Kada budete spremni, procitajte « Step By Step » (korak-po-korak) uputstvo na ovom web sajtu. Vetujte mi, vi to mozete da uradite!

Izvor: www.evdcweb.org

© 2009-2010 Pratibha Srinivasan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share