Saveti kako zadrzati slusne aparate (ili implant) na mestu (Izvor: www.evdcweb.org)

ID-100296184Sada kada vase dete ima slusni aparat i/ili implant, moguce je da ce naredni izazov biti zadrzati ih na mestu. Od velike je vaznosti da budete istrajni i da izgradite naviku stavljanja slusnog aparata/implanta na usi detetu svakog jutra gde treba da ostanu sve do odlaska u krevet. Evo nekoliko saveta koji ce vam pomoci u tome!

  1. Za malu decu, najboje je koristiti dodatno pricvrscenje aparata da ne bi ispadao. Audiolog vam moze pomoci sa savetom sta bi to tacno bilo i gde da to nadjete.
  1. Kod malog deteta, aparat mozete obezbediti od ispadanja i tako sto cete svezati komad strune u dnu kukice aparata koja naleze na uho. Drugi kraj strune zakacite za zihernadlu ili drugu vrstu kopce koju je moguce bezbedno zakaciti za odecu. Ovo ce osigurati da se aparat ne izgubi ukoliko slucajno ispadne ili ga dete izvadi.
  1. Kada postoji problem sa neodgovarajucim naleganjem silikonskih delova koji drze slusni aparat u uhu, privremeno resenje koje moze pomoci je namazati tanak sloj vazelina. To ce obezbediti bolje prijanjanje silikonskog dela uz usnu skoljku i spreciti spoljasnje zvuke koji se cuju od aparata koji ne naleze dobro, bar dok novi silikonski ulosci za usi ne budu dostupni.
  1. Uvek proverite da li se u otvoru slusnog aparata zadrzao usni vosak. Cesto se desava da usni vosak dospe u kanal uloska aparata i privremeno blokira signal. Postoje mali alati namenjeni za ciscenje usnog voska iz kanala ulozaka aparata.
  1. Naprsnuca u cevi koja spaja silikonski ulozak sa aparatom su takodje cest problem, narocito ako dete vadi aparate vukuci ih za cevke ili ako skida ulozak sa aparata. U ovom slucaju mala bocica tecne plastike (koju mozete dobiti od audiologa) vrlo korisno resava ovaj problem, bar dok ne stignu novi silikonski ulosci.
  1. Dugme za kontrolu zvuka slusnog aparata na mnogim uredjajima moze da se olabavi i da pocne da rotira samo od sebe, dok se dete krece. Vecina proizvodjaca slusnih aparata obezbedjuje stitnike za dugme kontrole zvuka koji ce blokirati dugme u zeljenoj poziciji.
  1. Za FM sisteme, ukoliko su kablovi prekratki mozete ih produziti gumenim kablovima. Preduge kablove mozete skratiti tako sto cete ih ukrstiti na ledjima deteta pre nego ih ukljucite u prijemnik, sto ce ujedno spreciti i da se umrse.
  1. Kada koristite FM predajnik, izbegavajte da nosite dugacke ogrlice koje mogu da se taru o mikrofon. Veca snala za mikrofon moze efikasnije sacuvati mikrofon od dodira sa odecom ili nakitom, jer dodir sa drugim predmetom moze u potpunosti da zamaskira govor.

Izvor: Prevedeno sa http://www.evdcweb.org/index.html

© 2009-2014 Pratibha Srinivasan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share