Poducavanje primerom – pokazivanje i cekanje (Izvor: www.evdcweb.org)

Postoje dva osnovna pristupa koja mozemo koristiti pri poducavanju vaseg deteta. Prvi je kada govorite detetu sta da uradi i sta da kaze, i to ne samo tokom lekcija vec i tokom svakodnevne komunikacije kod kuce i van nje. Drugi nacin je kada dajemo priliku detetu da slusa i vidi kako ostali ukucani komuniciraju i kako koriste jezik tokom konverzacije ili kako se to kaze – u kontekstu konverzacije.

Drugi pristup daje mnogo veci efekat kod dece. Ne samo da nauce jezik, vec nauce i kako da ga koriste u svakodnevnim situacijama. Na primer, dete ce moci da kaze:”Jos soka.” jer je tako nauceno da kaze i uz pomoc imitacije to moze da kaze vrlo jasno. Medjutim, to automatski ne znaci da dete razume da to treba da kaze kada zeli jos soka.

Kod tehnike “poducavanja primerom” treba da postoji treca osoba koja ce pred detetom traziti jos soka i to reci punom recenicom, a zatim cete vi toj osobi dati jos soka. Onda, sacekajte da vam dete trazi jos soka. Ako ono to ne ucini, neka treca osoba ponovi svoj zahtev. Ako nema trece osobe koja vam u ovome moze pomoci, mozete iskoristiti igracku ili lutku koja ce “govoriti”. i ponovo, sacekajte dete da trazi “jos soka” verbalno. Mozete prihvatiti ono sto dete kaze cak i ako nije savrseno tacno izgovoreno. Dete ce vremenom razviti preciznost i izrazajnost govora.

Osnovna ideja je u tome da vase dete slusa govor i da vidi sta se desava kao rezultat. Ovo ce mu pomoci ne samo da nauci sta to znaci i kako to da kaze, vec i da nauci kako i gde da to pravilno upotrebi.

Izvor: www.evdcweb.org

© 2009-2014 Pratibha Srinivasan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share