Dr Ranko Rajović za Sajberuvce: „Dete koje ne čuje možemo aktivirati tako što….“

2955-glavnaU Srbiji već skoro da nema angažovanog roditelja koji nije čuo za dr Ranka Rajovića*, autora NTC programa** za razvoj kreativnog učenja i funkcionalnog razmišljanja kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

Principi NTC programa počivaju na poznavanju i razumevanju procesa strukture, razvoja i rada mozga – kao glavnog i odgovornog „šefa“ koji koordinira ne samo sve telesne/motoričke funkcije, već i psihičke. Malo je poznato da je osnovna funkcija mozga – preživljavanje. Što znači da je osnovni cilj mozga da svog „vlasnika“ održi uspešno „u životu“ koristeći sve svoje kapacitete, tj. pronalazeći rešenje za prevazilaženje psiho-fizičkih prepreka povezivanjem informacija koje poseduje i takozvanim funkcionalnim razmišljanjem. Neuspeh i ponavljanje pokušaja sve do uspešnog rešavanja izazova, igra ključnu ulogu u razvoju razmišljanja – iz grešaka i neuspelih pokušaja se uči mnogo više o pravoj prirodi stvari, nego iz uspeha. Ukoliko detetu pomognemo da isti pristup primeni u svakodnevnom životu mi podstičemo kreativni način učenja, povezivanja činjenica i omogućavamo detetu da ostvari svoje postojeće intelektualne kapacitete. Prilazeći razvoju deteta na ovaj način NTC program nas podseća koliko su zapravo razvoj tela i duha neodvojivi.

„Mens sana in corpore sano.“ Latinska poslovica

– U zdravom telu, zdrav duh. –

IQ_djeteta___bri_4caa12b938a89Iako je sam program namenjen deci od 3-12 godina (period u kom je razvoj upotrebnih kapaciteta mozga najintenzivniji), stimulacija razvoja deteta kroz igru može početi mnogo ranije – od samog rođenja. Ovde roditelji igraju ključnu ulogu. Koristeći svakodnevne aktivnosti za psiho-motorni razvoj kroz igru, uz svu ljubav, toplinu i podršku koje pružaju – roditelji su prirodni i najbolji učitelji svog deteta. Ipak, važno je  stalno imati na umu da bi osnovni cilj svega ovoga trebalo da bude odgajanje zadovoljnog, radoznalog i veselog deteta, sigurnog u sebe, a ne „jurenje“ visokog učinka na testovima bilo koje vrste.

Pitali smo dr Rajovića kako vidi specifičnost oštećenja sluha kod dece sa aspekta darovitosti, mogu li ona pohađati NTC programe, kao i za preporuku pri pristupu stimulaciji Sajberuvaca. Evo šta nam je on odgovorio:

SAJBERUVCE: Da li dete sa posebnim potrebama – kao što je oštećenje sluha, može biti smatrano darovitim detetom, po NTC merilima?

DR RAJOVIĆ: Deca koja imaju oštećeno čulo sluha ili čulo vida kompezatorno mogu da aktiviraju druge regije mozga i da donekle ublaže posledice nedostatka jednog čula. Tako da i ova deca mogu da razviju svoje potencijale.  A ukoliko je genetski predodređeno, pravilnim radom  možemo razvijati i njihovu darovitost.

 

SAJBERUVCE: S obzirom da je dobro baratanje verbalnim aspektom jedan od osnovnih preduslova  za uključivanje u NTC radionice, mogu li deca oštećenog sluha uspešno raditi po NTC program? Da li je neophodno prilagođavanje programa I u kojoj meri je to prilagođavanje izvodljivo?

DR RAJOVIĆ: NTC program se bazira na asocijacijama i na povezivanju asocijacija tako da deca oštećenog sluha mogu da primenjuju dosta elemenata NTC programa. Neke od metoda moraju biti modifikovane kako bi bile primenjive i u radu sa decom oštećenog sluha.

 

SAJBERUVCE: Koje aktivnosti roditelji treba da potenciraju kod dece oštećenog sluha da bi se pomoglo daljem razvoju govora I intelektualnih kapaciteta deteta?

DR RAJOVIĆ: Pošto mozak radi po sistemu povezivanja asocijacija i tako donosi odluke, potrebno je raditi što više aktivnosti i vežbi koje obuhvataju nekoliko čula. Na primer, igre koje obuhvataju kompleksne pokrete rotacije i ravnoteže, zatim fine motorike i dinamičke akomodacije oka aktiviraju velike regije kore velikog mozga.  Zadatak roditelja i vaspitača je da na kreativan način aktiviraju što više čula. Primer: dete koje ne vidi možemo da stavimo da sedi na podu sa raširenim nogicama, zatim da gurnemo loptu prema njemu u kojoj se nalaze zvončići – dolazeći prema njemu lopta se čuje i dete određuje uz pomoć čula sluha gde se lopta nalazi i u određenom momentu mora da pritisne šakama loptu koja dolazi prema njemu, a koju ne vidi. Ovaj primer je dobar da shvatimo da je aktivacija svakog čula velika stvar za razvoj detetovih potencijala. Dete koje ne čuje možemo aktivirati tako što će motoričke radnje izvoditi na ravnoj podlozi, a kada to dobro savlada možemo mu zadati iste radnje na podlozi pod nagibom gde dodatno aktivira centar za ravnotežu. isto tako je potrebno aktivirati čulo dodira, pa im recimo možemo dati da na stolu vide dva limuna, dve jabuke, dve mandarine, dve čaše, dva flomastera, sve olovke, dve teniske loptice i sl. A onda im zavežemo traku preko očiju i u jednu ruku stavimo mandarinu, a oni moraju drugom rukom da opipaju među ponuđenim stvarima drugu mandarinu. Na isti način igra može da se usložnjava – stavimo detetu mandarinu ispod nosa da oseti miris, a zatim mora da pronađečulom dodira zadato voće na stolu. Možemo isto tako da mu ponudimo da oseti miris ruže, miris marker flomastera, limuna, jabuke itd. Puno ovih primera i ovakav način rada radi se u okviru NTC radionica i seminara gde roditelje i vaspitače naučima kako i na koji način radi mozak, te oni sami osmišljavaju nove i kreativne igre.

 

SAJBERUVCE: Najvažniji savet roditeljima dece oštećenog sluha

DR RAJOVIĆ: Važna stvar za roditelje je da nauče da dete do 5-6 godine mora da bude što spretnije i okretnije i neka se ponašaju kao da dete spremaju za vrhunskog sportistu iako to verovatno neće biti. Na taj način pomažu detetu da dosegne svoje biološke potencijale, a ostali deo posla koji se tiče razvoja kognitivnih sposobnosti radiće u vrtiću i u školi.

“Dobar roditelj vredi stotinu učitelja.“

 Džordž Herbert

 

shutterstock_81043615-e1440326050164-845x318NAPOMENA: „Sajberuvce“ je uspešno završilo obuku za NTC predavače, kao i seminar za roditelje. U planu je projekat NTC predavanja posebno namenjenih roditeljima dece oštećenog sluha, kao i NTC školice sa programom posebno prilagođenim za decu oštećenog sluha mlađeg uzrasta. Neki naši stariji drugari su se već uspešno priključili NTC radionicama.

 

*Ranko Rajović, autor NTC programa. Lekar specijalista interne medicine, oblast kojom se bavi je neuroendokrinologija. Saradnik UNICEF-a za ranu edukaciju, gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država. Osnivač Mense Srbije, a inicijator je i jedan od osnivača Mense Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Predsednik Mense Srbije u dva mandata, dugogodišnji član Borda direktora svetske Mense (2000 – 2010) i predsednik Komiteta za darovitu decu svetske Mense (2010 – 2012).

Na kongresu Mense Internešnl, održanom na Novom Zelandu krajem oktobra 2010. godine, odlučeno je da osnivač Mense Srbije, doktor Ranko Rajović iz Novog Sada, bude imenovan za predsednika Komiteta svetske Mense za darovitu decu. Ova počast je usledila posle višegodišnjeg bavljenja doktora Rajovića darovitom decom i programima u vezi sa darovitošću najmlađih.

U 2015. godini dobio je priznanje međunarodne Mense (MERF – Mensa education and research foundation) za intelektualni doprinos društvu.

**NTCLEARNING.COM NTC sistem učenja je specijalizovani program za edukaciju roditelja, vaspitača i učitelja, koji usvojeno znanje i veštine mogu da primene u svakodnevnim aktivnostima u radu sa decom. Edukacija vaspitača, nastavnika i roditelja vrši se na seminarima, predavanjima i radionicama. Određene ustanove poseduju NTC licencu za rad. Licenca potvrđuje da je osoblje obučeno i da sprovodi NTC Program u svakodnevnom radu sa decom. NTC program se sprovodi u 15 država Evrope, u 6 država je akreditovan (Srbija, Slovenija, Crna Gora, Češka, BiH i Hrvatska), a u 9 država se sprovodi uz saradnju sa obrazovnim institucijama (Makedonija, Italija, Slovačka, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Norveška, Švajcarska i Grčka). U još nekoliko država program je u fazi pilot projekta (Nemačka, Poljska i Austrija). NTC=Nikola Tesla Centar

 

Neki korisni linkovi:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share