Hiperbarična komora kao terapija oštećenja sluha

Hiperbarična komora je specijalno dizajniran uređaj u kom se terapija vrši udisanjem čistog kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog, i može se koristiti pri tretiranju nekih slučajeva iznenadnog (akutnog) oštećenja sluha.

(foto)

S obzirom da je osnovni  terapijski problem kod mnogih oboljenja i povreda – hipoksija (smanjena količina kiseonika u tkivima) ili anoksija (potpuni nedostatak kiseonika u tkivima), terapija kiseonikom može delovati vrlo blagotvorno.

U pitanju su neinvazivni tretmani sa praktično zanemarljivim neželjenim efektima, što znači da uglavnom ne može da škodi, a može da pomogne.

Tretman u hiperbaričnim komorama ima mnogo povoljnih dejstava i između ostalog poboljšava cirkulaciju krvi i ubrzava stvaranje novih mreža krvnih kapilara. Takođe,  ubrzava regeneraciju nervnog tkiva i poboljšava nervnu provodljivost.

Zbog ovog poslednjeg se ponekad se savetuje da osobe sa dijagnostifikovanim oštećenjem sluha pokušaju da situaciju poboljšaju tretmanima u komori. Ideja je u postojećoj mogućnosti da ovi tretmani pomognu  prokrvljenost slušnog nerva i podstaknu ga na pravilan rad. Obično se nakon urađenog testa BERA ide na 10 do 20 uzastopnih tretmana u komori, nakon čega se BERA ponavlja da bi se utvrdilo da li je došlo do pozitivnih pomaka.

Po informacijama dostupnim na internetu, hiperbarična komora – terapija čistim kiseonikom zaista može mnogo učiniti u slučajevima iznenadnog gubitka sluha ili tzv. akutne gluvoće. U pitanju su obično posledice povreda glave, infarkt slušnog nerva, i drugi gubici sluha koji ne uključuju urođenu gluvoću.

Kako je kod urođenog gubitka sluha najverovatnije u pitanju urođena anomalija ili povreda slušnog nerva, dodatna prokrvljenost malo šta tu može da poboljša, te se i ne savetuje kao efikasna terapija.

Sa druge strane dobro je znati da se na osnovu rezultata vršenih ispitivanja, osobe sa kohlearnim implantom  mogu podvrgavati tretmanima u hiperbaričnoj komori , pritiska do 6 atmosfera *– uz prethodnu obaveznu konsultaciju sa odgovarajućim lekarom i proizvođačem implantata.

Detaljnije informacije iz „prve ruke” od roditelja dece koja su koristila hipebaričnu komoru u Srbiji možete pronaći ovde:https://www.facebook.com/groups/355562367822366/search/query=hiperbaricna%20komora&hc_location=ufi

*pritiska do 6 atmosfera – (što je ekvivalent pritisku vode pri ronjenju na165 stopa). Kod nas, pri terapijama se uglavnom koristi pritisak do 2,8 atmosfera.

Izvori:

http://www.stetoskop.info/Hiperbaricna-komora-1729-c13-content.htm?

b8http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Udisanjem-kiseonika-vratila-sluh.lt.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12170146

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share