AUDIOMETRIJA – šta je to?

AUDIOMETRIJA je metoda merenja stanja sluha. Cilj je utvrditi najtiši zvuk određene frekvence koje testirana osoba čuje.

Uz pomoć audiometrije utvrđuje se postoji li oštećenje sluha, kao i mesto i stepen eventualnog ošetećenja.

Audiometrija se radi u zvučno izolovanoj kabini, sa slušalicama na ušima i botpuno je bezbolna. Kroz slušalice se propušta zvuk određenje frekvencije i određenje jačine, a zadatak testirane osobe je da kada čuje taj zvuk podigne ruku. Tako specijalista koji obavlja testiranje, a koji se nalazi van kabine, zna da je testirana osoba odreagovala na zvuk.

Audiometrija – testiranje u kabini

Kod male dece je tehnički sve isto, jedino što se ovde prate pokreti i/ili pogledi deteta. Ili se, zavisno od uzrasti, dete nauči da kada začuje zvuk ubaci lopticu u korpu ili nešto slično. S obzirom na nedovoljnu mogućnost da se sa malom decom postigne puno razumevanje šta se od njih očekuje pri ovom testu, rezultati ovog testa se nazivaju i „subjektivni” – kao nešto što treba uzeti u obzir, ali sa određenom dozom rezerve.

Audiometrija kod dece

Grafički zapis koji se dobija AUDIOMETRIJOM naziva se AUDIOGRAM i predstavlja slušno polje ispitanika prikazujući intezitetski i frekvencijski raspon. Obično se prikazuje kao tabela sa vrednostima frekvence na donjoj, horizontalnoj osi i jačinom zvuka datoj na vertikalnoj osi. Više info o AUDIOGRAMU možete pročitati OVDE.

Audiogram

Nije potrebna nikakva prethodna priprema, a dobijeni rezultat se pacijentu tumači odmah.

Osim utvrđivanja da li postoji potreba za dodatnim pomagalima, AUDIOMETRIJA i AUDIOGRAM pružaju i važnu informaciju za podešavanje aparata.

 

Korišćeni izvori:

http://www.orl.rs/wp-content/uploads/ispitivanje_sluha-300×300.jpg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share