O NAMA

I o Vama – niste sami!

Tu smo da pružimo raznovrsne informacije i odgovorimo na najčešća pitanja u vezi sa oštećenjem sluha kod dece. Priključite nam se!

Ovaj sajt je za vas ako:

 1. Sumnjate da vaše dete ne čuje dobro
 2. Ste upravo saznali da Vaše dete na čuje dobro
 3. Već znate da Vaše dete ne čuje dobro
 4. Ste baka, deka, tetka, ujak deteta koje ne čuje dobro
 5. Vaši prijatelji, komšije ili poznanici, imaju dete koje ne čuje dobro
 6. Ste lekar, medicinska sestra ili terapeut koji rade ili će raditi sa decom koja ne čuju dobro
 7. Je vaš posao podučavanje deteta koje ne čuje dobro, bilo da ste vaspitač, učiteljica ili trener
 8. Radite u instituciji ili firmi koja se bavi pravima i rehabilitacijom dece koja ne čuju dobro
 9. Ste zaposleni u kompaniji koja radi za svu decu ili sa decom – bez obzira na to koliko dobro čuju.
 10. Na posao idete u humanitarnu organizaciju ili fond koji pomaže onima kojima je podrška potrebna
 11. Želite sami da saznate više o deci i uopšte osobama koje ne čuju dobro i sebe radi, da naučite kako da svoj način ophođenja prilagodite tako da se bolje razumete i više uživate u razgovoru i druženju – kako sa detetom tako i njegovim roditeljima
 12. Želite da svoju decu učite da budu građani sveta – da razumeju i da prihvataju različitosti sa kojima će se susretati. Takav stav može doneti samo dobro u životu i njima i njihovoj okolini.
 13. Želite da učinite nešto dobro, da doprinesete da se neko bolje oseća i da mu bude lakše da se bori sa svakodnevnim izazovima koje različitost nosi.
 14. Vas interesuje šta imamo da kažemo.

Javite nam se i povezaćemo vas sa drugim roditeljima, stručnjacima ili nekim trećim ko može da vam pomogne u vezi sa informacijama koje tražite.

Postanite deo naše velike porodice!

„Sajberuvce“ je mlado udruženje – jedino te vrste u Srbiji, pa i u regionu, koje podržava razvoj i maksimiziranje potencijala dece oštećenog sluha pružajući im podršku u oblasti razvoja, edukacije, zaštite prava, pomoći i uključivanja u društvo.

Sve je počelo kao blog roditeljke jednog Sajberuvceta – CyberUvce, preraslo u udruženje sa idejom da rastemo zajedno i dalje i postignemo mnogo lepih stvari za sve nas.
Sajberuvce je registrovano pravno lice. U prilogu je rešenje iz APR-a u pdf-u, a evo i osnovnih podataka o udruženju.

CENTAR ZA PODRŠKU RAZVOJU, MAKSIMIZIRANjE POTENCIJALA I INKLUZIJU DECE SA OŠTEĆENIM SLUHOM „SAJBERUVCE“

Članstvo

Žiro račun: 170-30025769000-21 UniCredit Bank
PIB: 109114356
MATIČNI BROJ: 28179812

KONTAKT:

email: office@sajberuvce.org

adresa: dr Ivana Ribara 85/57

Rešenja iz APR-a | Sajberuvce statut

“Sajberuvce” – karika koja je nedostajala

Bilo bi za očekivati da je uz sav tehnološki napredak koji se dešavao u prethodnim decenijama, na polju tretiranja oštećenja suha kod dece, napredovala i svest ljudi o oštećenju sluha. I jeste napredovala, ali u značajno manjoj meri nego što je napredovala tehnologija. Oštećenje sluha deteta  je, nažalost,  i dalje tabu tema u velikom broju slučajeva.

Nedostatak pravih i svima dostupnih informacija doprineo je još uvek prisutnom mišljenju javnosti da se deca oštećenog sluha rađaju uglavnom u porodicama gde su i sami roditelji oštećenog sluha, kao i stavu da se na decu oštećenog sluha gleda kao na manje sposobnu.

Da li ste znali da…

… se u više od 90% slučajeva dete oštećenog sluha, rađa u porodicama gde roditelji nemaju oštećen sluh? Ili, da li ste znali da preko 80% dece oštećenog sluha* upisuje redovnu školu, a da je učestalost pojavljivanja nadarene dece u slučaju dece oštećenog sluha ista kao i kod dece koja čuju?

* Podaci su za Srbiju i tiču se dece koja osim oštećenja sluha nemaju pratećih razvojnih poteškoća

Ispunjavanje potencijala Sajberuvaca*

Cilj udruženja „Sajberuvce” jeste da pomognemo Sajberuvcima da spoznaju i iskoriste svoje potencijale do maksimuma. Da bi se dete pravilno razvijalo neophodna mu je podrška najbližih – prvenstveno roditelja, zatim šire porodice, kao i celokupnog okruženja. Zato „Sajberuvce” usmerava svoje aktivnosti tamo gde će rezultati te podrške imati najveći pozitivan uticaj za decu oštećenog sluha.

*Sajberuvce je ime od milja kojim zovemo našu decu sa kohlearnim implantima i slušnim aparatima, pa se tako zove i udruženje.

Biti dobro informisan je osnova svakog napretka

Osnovni motiv za osnivanje „Sajberuvce”-ta upravo je i bilo nadomestiti taj jaz, taj nedostatak pravih informacija – prvo za roditelje, a onda i za širu javnost.

Da bi roditelji mogli da pomognu svom detetu da se lepo razvija, neophodno je da imaju prave informacije. Kada imaju prave informacije, roditelji mogu bolje da razumeju izazove sa kojima se susreće njihovo dete. Na osnovu pravih informacija, roditelji će biti bolje upućeni u specifičnosti situacije svog deteta. Posedovanje i razumevanje pravih informacijama, omogućiće roditeljima da postavljaju prava pitanja i da, što je najvažnije, dođu do pravih odgovora. Do odgovora, kako da na najbolji mogući način podrže svoje dete.

 

Sa tom idejom, „Sajberuvce” je započelo stidljivo. Prvo kao blog mame jednog Sajberuvceta sa željom da se podele znanja i iskustva sa što većim brojem roditelja. Cilj je bio da se bar malo olakša put onima koji tek dolaze.

Komentari su bili pozitivni i vrlo brzo, „Sajberuvce” je poraslo u pravo udruženje!

www.sajberuvce.org

Prvi veliki zadatak „Sajberuvce”-ta kao udruženja je bilo osmišljavanje i uspostavljanje platforme komunikacije koja će biti dostupna svima koji žele da saznaju više o oštećenju sluha kod dece. Na sajtu www.sajberuvce.org trenutno postoji preko 150 autorskih tekstova na različite teme u vezi sa oštećenjem sluha kod dece: od dijagnostike, postojećih tretmana i najnovijih trendova u tretiranju oštećenja sluha, preko saveta o rehabilitaciji, socijalizaciji i edukaciji dece, intervjua sa najeminentnijim stručnjacima, do prava i propisa u ovoj oblasti. Nov sadržaj na sajberuvce.org se objavljuje najmanje jedanput nedeljno, a neki put i češće – zavisno od trenutnih aktivnosti.

Koliko su informacije koje „Sajberuvce” pruža na svom sajtu tražene, pokazuje činjenica da je u prethodnih godinu dana sajt posetilo preko 22.000 posetilaca, a sadržaj sajta je pregledan preko 44.000 puta. Od toga preko 12.000 puta se do sadržaja sa „Sajberuvce”-ta došlo pretragom ključnih reči u pretraživaču. Najveći broj poseta dolazi iz Srbije, zatim iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Izuzetno značajan broj poseta za uzanu oblast kao što je oštećenje sluha kod dece. Veoma smo zadovoljni ovim rezultatima i nastavljamo dalje nesmanjenim intenzitetom da opravdamo poverenje i prevaziđemo očekivanja.

Za sve koji žele da dobijaju najnovije vesti sa „Sajberuvce”-ta na mejl postoji mogućnost prijave na Newsletter-info o novostima, koji stiže jedanput nedeljno i sadrži najnovije objave. Dovoljno je otići na sajt sajberuvce.org, na dnu strane upisati svoju mejl adresu i zatim potvrditi interesovanje klikom na link koji će vam stići na mejl.

Osim internet stranice sajberuvce.org, postoji i Facebook stranica udruženja. Preko Facebook-a držimo korak sa trenutnim novostima i dešavanjima, delimo interesantne sadržaje i linkove sa drugih sajtova, i diskutujemo o važnim temama.

Sprega između roditelja i stručnjaka

Ono što je bilo posebno zanimljivo, jeste interesovanje za temu koje je pokazalo šire okruženje Sajberuvaca. Mnogi su želeli da saznaju više o specifičnostima situacije deteta oštećenog sluha i kako mu pomoći da prevaziđe izazove u komunikaciji sa kojima se susreće. Među njima su roditelji dece koja nemaju oštećenje sluha, a koja u svom okruženju imaju Sajberuvce. Vaspitači, učitelji, nastavnici, treneri i drugi pedagozi, su tražili više detalja. Kao i stručnjaci iz oblasti razvoja razumevanja i govora, koji znaju već mnogo o ovoj temi, ali im je bilo dragoceno da svom znanju dodaju i aspekt roditelja, kao ključne karike u procesu uspešne rehabilitacije deteta.

S tim u vezi, „Sajberuvce” je bilo posebno počastvovano pozivom da prezentuje na dva najbitnija događaja u Srbiji ove godine. U martu, prezentovali smo na Simpozijumu sa međunarodnim učešćem o savremenim trendovima u lečenju i rehabilitaciji nagluvosti i gluvoće, u organizaciji Kliničkog centra Srbije i Društva otorinolaringologa Srbije. U novembru ove godine, moći ćete da nas slušate u Beogradu na VIII-oj Međunarodnoj konferenciji  „KORAČAM I SLUŠAM“, koju organizuju Škola za decu oštećenog sluha-nagluve “Stefan Dečanski” ” i  Odeljenje za surdologiju , Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Univerziteta u Beogradu.

„Superuvce” edukativni strip na 247 strana u boji

Projekat „Sajberuvce”-ta koji je oborio sve rekorde prisutnosti teme oštećenja sluha kod dece u medijima je objavljivanje knjige „Superuvce” – jedinstvene publikacije ove vrste na našim prostorima.

Knjiga „Superuvce” autorke Sisi Bel iz SAD-a (u original,”El Deafo” Cece Bell) je autobiografska priča o odrastanju devojčice oštećenog sluha, ispričana u formi stripa na 247 strana u boji. Knjiga je požnjela sva najveća priznanja za dečiju književnost 2015. godine u SAD-u. Kod nas, „Superuvce” je na prečac osvojilo srca svih koji su je imali u rukama. Knjiga se veoma dopada deci oštećenog sluha koja se mogu poistovetiti sa malom heroinom Cecom koja postaje superheroina Superuvce. Istovremeno, i decu koja čuju zainteresovalo je iskustvo deteta koje je drugačije od njih, a opet nekako isto. Posebno interesovanje za ovaj edukativni strip „Superuvce”, pokazali su mediji. U poslednjih pola godine napravljeno je oko 10 reportaža i priloga na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u emisijama najveće gledanosti. Tekst o knjizi je objavljen u preko 15 štampanih publikacija najvišeg tiraža, kao i na mnogobrojnim portalima. „Superuvce” je objavljeno u saradnji sa izdavačkom kućom „Čarobna knjiga” (www.carobnaknjiga.rs) preko čijeg sajta se može i naručiti. Knjiga se može kupiti i u slobodnoj prodaji u knjižarama u Srbiji i naravno, preko sajta udruženja „Sajberuvce” koje je koizdavač.

Uspešnost projekta „Superuvce” je i odličan primer koji pokazuje koliko je važna dobra saradnja sa još jednim ključnim partnerom „Sajberuvce”-ta u realizaciji važnih aktivnosti – sa kompanijama koje proizvode i sa onima koje distribuiraju opremu koja omogućava Sajberuvcima da bolje čuju. Posebno dobru saradnju ove vrste „Sajberuvce” je ostvarilo sa kompanijom MED-EL i lokalnim distributerom CI Studio Pulsar, koji su prepoznali značaj i potencijal knjige „Superuvce” i kao glavni sponzor podržali njeno izdavanje, na čemu smo vrlo zahvalni.

Još niste član „Sajberuvce”-ta? Šta čekate?:)

Za svoje članove, „Sajberuvce” organizuje posebne dodatne aktivnosti kao što su druženja za Sajberuvca i njihove roditelje, zatim preko svojih partnera kao što su izdavači „Kreativni centar”, „Laguna” i „Čarobna knjiga” omogućava posebne popuste za članove udruženja „Sajberuvce”. Radimo na dodatnom povezivanju roditelja, kao i na veoma važnoj razmeni informacija. Član „Sajberuvce”-ta se postaje jednostavno – popunjavanjem pristupnice koju možete naći na sajtu sajberuvce.org i uplatom članarine za tekuću godinu, u iznosu od 1200 dinara.

Želite da doprinesete radu „Sajberuvce”-ta? Hvala vam!

Uvek smo otvoreni za sugestije kako bismo mogli postati još bolji i korisniji. Takođe, svaki doprinos je dragocen, gde god da se nalazite – ukoliko ste zainteresovani da svojim veštinama i/ili sredstvima doprinesete radu „Sajberuvce”-ta, javite nam se na office@sajberuvce.org. Biće nam izuzetno drago da se povežemo i da zajedno uradimo nešto dobro i lepo. Čekamo vas!

Share