SUPERUVCE – knjiga za svako dete, RTS1, Dnevnik 06.02.2017.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/2619966/superuvce–knjiga-za-decu-sa-ostecenim-sluhom-i-njihove-drugare.html

Usled kratke bolesti koju je preležala kada je imala četiri godine, Sisi Bel je zadobila oštećenje sluha i od zdravog postala gluvo dete. Svoje iskustvo odrastanja pretočila je u reči i crteže pre svega da bi objasnila „šta znači biti drugačiji“ ali i da pokaže da ono po čemu se razlikujemo može da postane naša supermoć. Za knjigu „Superuvce“ dobila je Njuberi medalju i Ajznerovu nagradu za najbolju strip-publikaciju za decu, od osam do 12 godina.

Za glavnu junakinju Cecu polazak u novu školu je strašan, a još strašnijim ga čini slušni aparat na grudima. U staroj školi, svi su bili poput nje a u novom odeljenju deca zure u njeno fonično uho, pomagalo zahvaljujući kojem čuje učiteljicu.

 

Kada otkrije da učiteljicu čuje gde god ona bila, shvata šta je moć. Na putu je da postane Superuvce, devojčica koja čuje sve.

Ipak, biti superheroina znači biti drugačija i usamljena, a Ceca želi da je prihvate, da stekne prijatelje i bude srećna.

„Ja sam Katarina i nosim slušni aparat. Čim sam dobila ovu knjigu ja sam je pročitala i mnogo mi je pomogla i ja preporučujem ovu knjigu da pročitaju deca koja nose slušne aparate, da shvate da oni ne treba da skrivaju slušne aparate i da ne treba da se stide. I preporučujem ovu knjigu deci koja normalno čuju“, kaže desetogodišnja Katarina Cukanić.

Surdolog mr Danica Mirić kaže da ova knjiga može da posluži kao jedna vrsta priručnika koji može da omogući da deca saznaju kako najbolje komunicirati sa svojim drugarima koji ne čuju dobro.

„Takođe, može i da posluži kao neki vodič za prevazilaženje određenih socijalnih emotivnih ili edukativnih problema“, rekla je Danica Mirić.

Objavljivanje knjige „Superuvce“ na srpskom jeziku premijerni je projekat Udruženja Sajberuvce koje se posvetilo širenju svesti o izazovima dece koja ne čuju dobro.

„Do knjige sam došla tako što sam tražila najbolji način, onda kada dođe vreme za odgovor na pitanje – mama, zašto ja ne čujem i zašto ja nosim slušne aparate ili kohlearne implante a druga deca ne nose; kako da na najbolji način svom detetu objasnim i predstavim tu situaciju“, kaže Jelena Pavićević Ilin koja je predsednica Udruženja „Sajberuvce“

Knjiga nazvana po tajnom nadimku autorke Sisi Bel – Superuvce, osim snažnih poruka, zanimljivo je i duhovito štivo. Dragoceno da ga deca čitaju zajedno sa roditeljima i o njemu razgovaraju na času. Zaslužuje mesto u svakoj osnovnoškolskoj biblioteci.

 

1 Comment

  1. Knjiga je zanimljiva, duhovita, pristupačna za mladju decu ali je interesantna i starijim uzrastima. Ja sam je sa svoje 42 godine pročitala u jednom dahu 🙂
    Dopalo mi se što sa mnogo topline i šarma govori izazovima sa kojima se suočava glavna junakinja zbog kohlearnog implanta koji nosi, ali i o mnogim drugim nedoumicama i problemima koje imaju sva deca školskog uzrasta. Posebno mi se dopada glavna tema – traganje za prijateljstvom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share