U susret različitostima

Verovatno ste imali prilike da vidite odraslu osobu ili dete koja nosi zaušni slušni aparat. Neke osobe oštećenog sluha koriste znakovni jezik, dok su druge uspele da razviju izuzetno dobar govor te se i ne primećuje da imaju oštećen sluh sve do momenta dok se ne vidi aparat.

Kao i uvek kada su deca u pitanju, tema bilo kakve posebne potrebe ume da izazove osećaj zbunjenosti i čak, neprijatnosti kod okoline. Isto je i u slučajevima oštećenja sluha iako se ono danas, uz pomoć savremenih tehnologija i rehabilitacije, u značajnoj meri uspešno prevazilazi. Glavni razlog zbunjenosti jeste neiskustvo okoline koja nije sigurna kako da se postavi u susretu sa različitostima. Sa druge strane, roditelji deteta koje nosi aparat lako primećuju nelagodnost kod drugih, što onda njih same često povređuje pa i ljuti. I tako se zatvara krug nelagode koji može biti prekinut samo na jedan način – a to je otvorenom i dobronamernom komunikacijom.

Za roditelje dece koja nose aparatić važno je da nauče kada i na koji način da komuniciraju o specifičnosti svog deteta da bi postigli razumevanje okoline i pomogli joj da se postavi na pravi način – što uz izraženi emotivni faktor koji prati ove situacije, nije nimalo jednostavno.  Najbitnije je uvek imati na umu da će se okolina najčešće ponašati prema detetu sa posebnom potrebom onako kako vidi da se prema njemu postavlja roditelj.

Za okolinu, bitno je razumeti da je u redu primetiti da dete nosi aparat i ne okrenuti glavu, da je u redu svom detetu odgovoriti na pitanje da je to što njegov drugar ili drugarica nosi iza uha slušni aparat koji im pomaže da bolje čuju i da je to sasvim u redu, kao i da je u redu da Vaše dete postavi još neko pitanje na ovu temu – posebno ako je starije i više može da razume. Tada je najbolje biti iskren sa detetom i reći mu samo ono u šta ste sigurni. Za ostalo možete predložiti da zajedno priđete drugaru/drugarici i njihovim roditeljima i da pitate šta vas interesuje, naravno prvenstveno sa namerom da dete razvije razumevanje situacije, a ne da se gaji duh senzacije.

Ne treba ućutkivati dete koje je radoznalo, ili ignorisati njegova pitanja odvlačeći ga na drugu stranu dalje od deteta sa aparatom. Na taj način često nesvesno se detetu šalje poruka da je nošenje aparata nešto loše, nepoželjno, čak i opasno.

Na osnovu Vaše reakcije će Vaša deca naučiti kako da se odnose prema svetu i različitostima koje ih okružuju. Oni koji su učeni da je to normalna stvar i da smo svi različiti će se tako i ponašati, dok će oni kojima je slata poruka da je to nešto nepoželjno isto tako videti svoje drugare, ali eventualno i sebe ili svoje bližnje ukoliko neko od njih dođe situaciju da jednom bude ocenjen kao drugačiji.

 

 

*Sajberuvce u medijima: Ovaj tekst Sajberuvceta je preneo portal www.lepotaizdravlje.rs

http://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/prevencija-i-lecenje/deca-sa-ostecenim-sluhom-put-do-njihovog-prihvatanja/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share