Rešenje je došlo samo…elektroda kao vlat trave

Com016GSRetko razmišljamo o tome kako nešto funkcioniše sve dok obavlja svoju funkciju. Posebno kada je u pitanju visoka tehnologija, ni ne trudimo se da saznamo više jer očekujemo kompleksna objašnjenja koja često, zbog stručnih termina kojima obiluju, više zbunjuju nego što pojašnjavaju.

Ipak, dogodi se ponekad da nas – u vezi sa tako nečim kompleksnim, iznenadi inspirativna priča koju svako može da razume. Jedna od takvih priča je definitivno ona o pronalasku elektrode* kohlearnog implanta.

* izuzetno tankom i savitljivom delu implanta, koji podseća na dugu malo deblju nit, čiji je zadatak da smestivši se u srednje uho, kohleu, i prenese impulse sa implanta do slušnog nerva.

Naime, iako je sve bilo spremno i testiranja funkcije kohlearnog implanta uspešno završena, izazov prenošenja impulsa – koje implant proizvodi, do praga mozga, mučio je mesecima tim izumitelja implanta, Greema Klarka. Iako su probali različite pristupe, osetljivost samog zahvata umetanja prenosnika u srednje uho, kao i specifična, spiralna struktura kohlee, činili su zadatak izuzetno komplikovanim, maltene nerešivim.

Ideja o rešenju koje se od tada pa do danas uspešno koristi, stigla je na sasvim neočekivan način i to na potpuno, za to, neočekivanom mestu – na plaži, tokom porodičnog odmora!

Svima nam je poznata priča da kada uporno radimo na prevazilaženju određenog izazova koji nam je veoma bitan, toliko da smo samo na to fokusirani, ponekad treba malo da se opustimo, razlišljamo o drugim stvarima i da „će rešenje doći samo“.

nautilus-shellTo je upravo ono što se dogodilo Greemu Klarku kada je prebirajući prstima po pesku na plaži, naišao na sitnu školjku čija ga je spiralna unutrašnjost istog trenutka veoma podsetila na građu unutrašnjeg uha. Uzeo je tanku vlat trave, oštrog vrha, gurnuo je u školjku i sa potpunom zapanjenošću posmatrao kako se vlat trave prirodno povija i prati spiralnu liniju unutrašnjosti školjke, stižući glatko do samog kraja spirale.

Ushićenje zbog ovog neverovatno kreativnog i korisnog otkrića je bilo toliko, da je porodični odmor prekinut par dana ranije i odmah se krenulo u prilagođavanje ove ideje za rešavanje postojećeg izazova  – to jest, građenje elektrode kohlearnog implanta koja će po obliku podsećati na vlat trave sa plaže, a koja će pritom uspešno vršiti funkciju prenosnika impulsa sa implanta do slušnog nerva, tj. do samog praga mozga.

Naravoučenije koje se nameće je da ma šta radili, čime god se bavili u životu, treba da zadržimo otvorenost za nove ideje i rešenja, jer očigledno je da onima koji ne prestaju da tragaju rešenja zaista i dolaze u najneverovatnijim oblicima.

 

Korišćeni izvori:

http://www.smh.com.au/technology/sci-tech/bionic-ear-inventor-graeme-clark-excited-about-new-project-20150723-giiykz.html#ixzz48oggBtKU 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share