Pre nego odete sa Sajberuvcetom prvi put kod zubara, obavezno pročitajte ovaj tekst

Jeste li već vodili svoje dete koje nosi slušne aparate ili kohlearni implant kod zubara? Ma koliko dobro da održavate higijenu zubića svog Sajberuvceta, pre ili kasnije će se pojaviti potreba da se ode kod Čika Zube.

Evo 10 saveta koji će vam olakšati ovaj važan zadatak:

#1 Povedite dete sa sobom kada idete na pregled kod zubara…

…ili na lakšu intervenciju, tipa – čišćenje kamenca.

Naravno, ovaj predlog ima smisla samo ako ste i sami smireni kad idete kod zubara. A što i ne biste bili kad znate da neće ništa da vam radi? 🙂

I svo vreme pričajte…objašnjavajte gde vi sad idete, da će Sajberuvce da vam pravi društvo dok idete kod zubara… koliko je važno da se ide kod zubara da zubi budu zdravi, i …ma znate već i sami.

Ipak vi niste idealna osoba za taj zadatak? Predložite da Sajberuvce ide sa nekim drugim bliskim članom porodice. Sa nekim sa kim se Uvce oseća sigurno i sa kim ima dobru komunikaciju.

#2 Pokažite mu – uživo ili na snimku, dobar primer drugog Sajberuvceta…

…koje ide kod zubara bez straha!

Idealno bi bilo da to bude dete koje vaše Uvce poznaje. Neko koje je sličnog uzrasta i koje je vašem Sajberuvcetu drago. U našem slučaju je ova taktika bila zlata vredna. Hvala Tijana* na snimku hrabrog Dače kod zubara! Mnogo nam je pomoglo.

*Tijana je mama Dača, koji nam je u to vreme, kao mlađem Uvcetu, bio neka vrsta idola :))

#3 Kao priprema može pomoći i čitanje knjiga za decu o prvom odlasku kod zubara…

igranje uloga sa lutkama gde ćete vi ili dete biti zubar. Ili, možda igranje igrica za decu tipa „Zubar za životinje“ na telefonu. Ovde treba paziti da se odabere bezazlena igrica, koja neće detetu uterati strah u kosti, jer ima i takvih!!! Uvek je najbolje da je prvo vi detaljno pogledate i odigrajte pre nego što se igra sa detetom, ili mu se da da samo igra.

Sve ovo je dobro raditi danima, nedeljama, možda čak i mesecima unapred. Pre prvog odlaska kod zubara. Na taj način ni vi ni dete nećete osećati onu presiju koja postoji kada se odmah mora kod Čika Zube. A ko to još voli, da budemo iskreni?

#4 Zavisno od uzrasta i stepena razumevanja deteta, razmislite o tome da mu unapred najavite da ćete „tog i tog“ dana ići kod zubara.

Idealno bi bilo da se prvi put ode samo na pregled. I, da  se ostavi dovoljno vremena da bude bez pritiska zbog ograničenog termina. I naravno, da zubar bude unapred upoznat da mu dolazi Sajberuvce 🙂

 

#5 Iako pristupu „ja sam išla/išao kod zubarke u obdaništu/školi/domu zdravlja i šta mi fali“ …

…ništa posebno ne fali, treba imati na umu da se čitava predstava koje će dete u budućnosti imati o odlasku kod zubara velikim delom stvara baš pri tim prvim odlascima. Zato, verujem da treba biti oprezan i da vredi razmisliti o ulaganju u pronalaženju dobrog zubara koji ume sa decom. Posmatrajte to kao dugoročnu investiciju u psihofizičku dobrobit svog deteta:)

Mi smo ovde iskoristili „mrežu mama Sajberuvaca“ i dobili preporuku za prvog zubara našeg Sajberuvceta. Već smo brojne karijese u nastanku rešili, a i dva mlečna zubića izvadili (nisu hteli sami da ispadnu ni uz podmićivanje bombonama)! Verovali ili ne, jedan koji je imao tremu je prvo bio tata – koji je tokom pregleda stajao u suprotnom kraju ordinacije od onog u kom je zubarska stolica. Druga sam bila ja, koja sam „hrabro“ ramenom pridržavala zid da ne padnem na njega kada je zubar vadio prvi zubić.

 

#6 Budite iskreni sa detetom.

Kao i u realnom životu, ništa nije idealno. Iako smo preduzeli sve korake da se ne plaši zubara, i iako je svaki odlazak kod Čika Zube bio potpuno bezbolan, počeli smo da se malo plašimo…A zašto? Pa, uglavnom zbog crtaća u kojima se zubari prikazuju kao jedna od najgorih stvari koje vas mogu zadesiti. I ja se smrznem kad vidim neke crtaće ili…reklame…

Sad, ozbiljno – najbolje je detetu reći da razumete da se plaši i da je to sasvim normalno. Kažite mu i da ste se i vi plašili kad ste bili mali. Dobra je ideja i pre svake nove intervencije raspitati se šta će se tačno raditi i u kojoj meri bi to eventualno moglo biti neprijatno za dete i razmisliti kako tome pristupiti. Zubar kod kog mi idemo, ima taktiku da deci lokalnu anesteziju. Ukoliko je neophodno da se primi, daje drugi kolega zubar. Tako deca ne povežu ovo iskustvo koje generalno nije prijatno sa svojim zubarom (nije prijatno, ali je mnogo manje neprijatno od alternative).

#7 Nikada, ali nikada, nemojte dete plašiti odlaskom kod zubara.

 

#8 I nikada nemojte dete lagati.

Poverenje se teško stiče a lako gubi. Možda ćete jednom uspeti da ga prevarite, ali ćete zato onda zauvek imati problem.

#9 „Podmićivanje“ slatkišima, igračkama i ispunjavanjem raznovrsnih želja…

…ako bude bilo dobro kod zubara, dozvoljeno je ako je baš neophodno. To jest, ako smatrate da nema drugog načina za dogovor. Ipak, ovde treba biti oprezan i dobar pregovarač, jer kako dete bude raslo rašće i ulozi 🙂

#10 I, konačno, prevencija je pola zdravlja.

Vodite računa o zdravlju zuba svog deteta od najranijih dana. Vodite dete zubaru na vreme. Nemojte čekati da karijes uznapreduje, onda će i jedna „psihologija“ biti od pomoći…

Budite istrajni, počev od pravilne ishrane – po sastavu i po načinu unosa, preko pravilnog pranja zuba i odgovarajuće četkice i paste, do redovnih odlazaka zubaru.

Budite uporni u učvršćivanju navike redovnog pranja zuba, do granice da postanete dosadni svojoj deci i sebi. Najbolje je prati zube nakon svakog obroka, a obavezno ujutro posle buđenja i uveče pred spavanje – bez izuzetka.

 

I još nešto važno:

 

Kakva su vaša iskustva sa odlaskom Sajberuvceta kod zubara? Ima li još nešto da vam je pomoglo a da nije ovde pomenuto? Ili, možda, ima još nešto o čemu smatrate da treba voditi računa? Pišite u komentarima na ovaj tekst – svima će nam značiti da pročitamo još neki koristan savet i/ili lično iskustvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share