4 saveta za uspešno prevazilaženje prevelike brige bližnjih pri preuzimanju odgovornosti za Vaše dete (Saberuvce)

(foto)
(foto)

Da li konstantno imate osećaj da se dani smenjuju neverovatnom brzinom, da vas ritam melje i da nikako ne uspevate da uhvatite vazduh? Treba vam samo malo da neko zadrži taj žrvanj, da izronite i da na kratko zadržite glavu iznad vode. Ali, mislite da to nije izvodljivo…Ili ipak jeste?

Verujete li da je za početak dovoljno da Vaši bližnji preuzmu Sajberuvce na sat-dva i omoguće Vam da se sastavite i da vidno osveženi nastavite dalje? Naravno, ovde je bitno da budete disciplinovani i ovo vreme isključivo iskoristite za sebe radeći šta Vam prija, idealno bi bilo u nekom prostoru odakle se ne vidi i ne čuje porodična atmosfera.  Sada još ostaje dogovor sa Vašim bližnjim…i baš tu, ponekad ume da zaškripi.

Kao da ne vide u kojoj meri nam je ta pauza potrebna, bližnji umeju da pronađu razne razloge zbog čega smatraju da to nije dobra ideja. Praksa kaže da su najčešći razlozi za takav stav ili nerazumevanje značaja ovakvih pauza za roditelje Sajberuvaca ili strah od nepoznatog tj. prevelika brižnost prema samom Sajberuvcetu.

Insistiranje sa bilo koje strane bez istinskog razumevanja pozicija, može dovesti do frustracija da li roditelja, da li bližnjih ili pak samog Sajberuvceta.  U pozitivnom razrešavanju situacije na sveopštu korist, mogu Vam pomoći sledeći koraci:,

 

#1 Iskren razgovor

Potrudite se da razumete razloge druge strane, kao i da ona razume vaše potrebe. Da bi se napravio čist osnov za dalje napredovanje i rešavanje situacije na obostrano zadovoljstvo najvažnije je da postoji razumevanje očekivanja sa obe strane.

Najbolji način je direktan razgovor, jedan na jedan. Pripremite se za razgovor, osmislite dobro šta ćete reći o svojim osećanjima i očekivanjima, kao i o tome šta je to što vas interesuje da saznate o osećanjima i razmišljanjima druge strane.

Priprema je važna jer su u pitanju emocije koje i pored najbolje volje, ukoliko one preuzmo kormilo razgovora, mogu da ga odvedu u potpuno drugom pravcu, što ovde nije cilj.

Izbegavajte optužujući pristup, kao i preterano ponizan ton. Ne uživljavajte se u ulogu žrtve, već nekog ko vodi jasan razgovor koji će biti od koristi za sve strane. Potrudite se da obe/oboje imate dovoljno vremena na raspolaganju i da vas niko ne ometa.

I nakon svega, ne očekujte da razgovor urodi plodom odmah. Nekad je potrebno malo vremena da se razmisli o rečenom i da se stvari pokrenu. Budite strpljivi.

 

#2 Porazgovarajte o mogućim rešenjima

Osim nerazumevanja potreba roditelja, jedan od najčešćih razloga za odbijanje preuzimanja potpune odgovornosti za Sajberuvce – makar i na nekoliko sati (ukoliko se izuzmu objektivni razlozi kao što je zdravstvena situacija, prenatrpan raspored i slično…) je upravo utisak o nedovoljnom poznavanju deteta i njegovog načina funkcionisanja. Samim tim, postoji i strah da neće moći adekvatno da odgovore potrebe deteta, kao i da će detetovo ponašanje dovesti u neugodnu situaciju pred drugima – jednostavno rečeno ne znaju šta da očekuju.

Rešenje je upoznati osobu sa funkcionisanjem deteta tokom dana, sa opremom koje dete koristi, kao i dati joj osnovne smernice kako da odreguje u izazovnim situacijama – npr. ako ne može da se sporazume sa detetom, ako dete neće da posluša, kao i kako da se postavi u slučaju kontakta sa drugom decom i po pitanju eventualnih pitanja/komentara okoline.

 

#3 Teorija u praksi

Ovo često ume da bude previše info pa je važno teoriju primeniti u praksi. Bezbolan način jeste napraviti jednu ili nekoliko „proba“ tako što ćete biti u blizini, ali bez da Vas vide i angažuju u komunikaciji. Istovremeno, i od Vas će se očekivati da se lišite kontrolne palice tokom tog perioda i da je zaista u potpunosti prepustite drugoj osobi, bez intervenisanja – naravno, ukoliko situacija nije urgentna.

Bilo bi dobro da u početku ovi periodi budu kraći npr. pola sata-sat, da bi se kasnije produžavali na nekoliko sati, pa na dan ili dva, ako bude potrebno. Ovako će se postepeno i dete i bližnji navići na zajedničko druženje bez prevelike frustracije.

Pričajte obavezno nakon perioda razdvojenosti, kako je sve prošlo, kakva su zapažanja, ima li nekih pitanja i tome slično.

&nb

#4 Bez preterane kritičnosti

Iako verovatno verujete da Vi i samo Vi najbolje znate šta je dobro za vaše dete, budite malo fleksibilni i dopustite da bližnji sami izgrade svoj odnos sa Sajberuvcetom. Recimo da je reakcija neophodna samo ukoliko primetite da se dešava nešto što može ozbiljno naštetiti detetovom psiho-fizičkom zdravlju. Ovo sve pod pretpostavkom da sa bližnjima dete provodi nekoliko sati ili najviše dan-dva nedeljno. Ukoliko je u pitanju svakodnevno čuvanje onda je to druga priča, za neki drugi post.

Tek, kada su se uigrali i ne traže više vaše blisko prisustvo i pomoć, smognite snage da se u potpunosti udaljite.

Provere situacije telefonom je ok vršiti u početku na svakih par sati, a zatim i ređe. Sami ćete naći meru kad se opustite.

 

Verujemo da ovakav pristup deluje zahtevno i po pitanju vremena i energije. Ipak, na duže staze će doneti pozitivne promene i Vama i detetu i bližnjima. Sajberuvce će uživati u promeni i samostalnosti, a i višetruko će imati koristi od komunikacije sa različitim osobama. Bližnjima će biti divno da provode vreme sa Sajberuvcetom da ga upoznaje, da se sa njim povezuje na različitim nivoima dok uživa u spoznavanju jednog drugačijeg načina funkcionisanja, kao i da budu zadovoljni zbog svog ličnog napretka. A Vama, Vama će izuzetno prijati da se malo odvojite – da za promenu možete da čujete svoje misli, da se malo pobrinete za sebe i da se regenerišete. Iako nekom može delovati sebično, da biste nekom pomogli i o nekome brinuli posvećeno, neophodno je da Vi budete dobro. Zato, razumite da boreći se za sebe, borite se i za svje dete, za svoju porodicu.

 

Šta vi kažete? Da li i kako, pored svih obaveza, uspevate da odvojite malo vremena i za sebe?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share