3 najkorisnije dodatne funkcije slušnih aparata prema mišljenju korisnika

Blizu ste konačne odluke o izboru slušnih aparata za Vaše Sajberuvce – detalji će doneti prevagu.
Dodatne funkcije slušnih aparata često budu upravo ti odlučujući detalji. Zato je dobro znati koje odabrati u moru najnovijih mogućnosti. A mogu i značajno da utiču na cenu. U ovom tekstu saznaćete koje su to tri najkorisnije funkcije slušnih aparata prema mišljenju 1100 korisnika* 44 različita modela aparata.

*consumerreports.org – nezavisna i neprofitna organizacija višedecenijske tradicije, objavila je u septembru 2016. godine svojevrstan vodič za kupovinu slušnih aparata a na osnovu rezultata studije u kojoj je učestvovalo 1100 korisnika 44 različita modela slušnih aparata. Korisnici su davali mišljenje i o praktičnosti dodatnih karakteristika tj. koje dodatne funkcije aparata su se u praksi pokazale kao najkorisnije, od kojih su izdvojene tri najefikasnije i konstatovane još neke vredne pomena.

#1 Telekoil
(eng. Telecoil)

Telekoil je žičica koja omogućava slušnom aparatu da preuzme signale koji stižu od telefona (fiksnog, ne mobilnog) ili nekog drugog namjenskog uređaja (npr. indukcione petlje). Rezultati ankete kažu da je koristan, kao i da nema bitne razlike među telekoilima.

Telekoil može biti od pomoći u svim prostorijama opremljenim indukcionom petljom (link), koja u stvari predstavlja specijalni kabl koji uokviruje sobu i emituje magnetski signal razumljiv za slušni aparat. Telekoil pomaže da se smanji buka i eho, i može pomoći osobama umerenog i ozbiljnog gubitka sluha da razumeju šta čuju.

Telekoil može biti ručni ili automatski, ali da bi se mogao upariti sa spoljašnjom petljom, mora biti ručni. Takođe, treba proveriti ima li aparat manualnu mogućnost prebacivanja programa sa akustičnog / zvučnog signala sa telefona na magnetni signal indukcione petlje u prostoriji.

#2 Usmereni ili direkcioni mikrofon
(eng. Directional Microphone)

Pomaže pri razgovorima u bučnoj okolini tako što pojačava zvučni signal koji dolazi spreda u odnosu na zvuke koji stižu od pozadi i sa strane. Mnogi slušni aparati imaju integrisanu mogućnost prebacivanja sa moda usmerenog na mod neusmerenog mikrofona (eng. omnidirectional microphone), što je generalno pozitivno osim ukoliko je korisniku komplikovano da prebacuje iz jednog moda u drugi. Negativno je to što je usmeren mikrofon podložan uticaju vetra. Rezultati ankete pokazuju da opcija usmeravanja mikrofona pomaže pri slušanju u bučnom kućnom okruženju, bučnim društvenim sredinama, kao i pri slušanju TV-a i radia kada postoji okolna buka koja dolazi sa strane ili od pozadi.

 #3 Potiskivanje pištanja aparata
(eng. Feedback Cancelation)

..Ili digitalno umanjivanje buke tj. pištanja koje prave aparati pri umetanju u uho. Većina modernih slušnih aparata već ima ovu karakteristiku kao integrisanu. Ovo je posebno korisno ukoliko je slušni aparat blizu telefonu ili ukoliko dođe do pomeranja olive slušnog aparata npr. pri češljanju, stavljanju kape na glavi, stavljanju slušalica i tome slično. Još jedna prednost je to što se zvuk slušnog aparata može pojačavati bez brige o jačini eventualnog pištanja. Zašto je to bitno? Pa, ukoliko opcija „potiskivanje pištanja aparata” ne postoji neprijatno pištanje se umanjuje utišavanjem aparata jedino što tada nosilac aparata ne čuje kako treba.

Evo JOŠ NEKIH dodatnih karakteristikaslušnih aparata koje su korisnici – učesnici studije, naveli kao vredne pomena:

  • Digitalno umanjenje buke (eng. Digital noise reduction) povećava prijatnost/udobnost slušanja kao i kvalitet zvuka u bučnim sredinama. Za mnoge, ova dodatna karakteristiga omogućava i bolje razumevanje pri slušanju u buci.
  • Zvučni signal pri pražnjenju baterije (eng. Low-battery indicator sound). Većina novijih aparata ima ovu opciju.
  • Štitnici i filteri od ušnog voska (cerumena) (eng. Wax guards/filters). Oni pomažu pri sprečavanju ušnog voska da ometa rad slušnih aparata, a koji može izazvati kvarove aparata – što je ujeno bila i jedna od najčešćih žalbi učesnika studije. Najbolje je pitati u ovlašćenom servisu kako ukloniti i zameniti štitnik i/ili filter za vosak, kao i koliko često to treba raditi.
  • Automatska kontrola/kompresija zvuka (eng. Automatic volume control (compression)) omogućava veće pojačavanje dubokih nego visokih tonova, čime se ujedno sprečava i neprijatna glasnoća visokih tonova. Većina slušnih aparata ima ovu mogućnost.
  • Otvor za izlaz zvuka – vent (eng. Vents) je mali tunel u olivi ili u aparatu koji se nalazi u uhu. Ovi otvori umanjuju osećaj zapušenosti uha i mogu doprineti boljem razumevanju govora, zavisno od veličine otvora/venta.
  • Ručna-manualna kontrola zvuka (eng. Manual volume control) pomaže pri prilagođavanju jačine zvuka u određenoj sredini. Neki slušni aparati imaju samopamteću opciju koja automatski prilagođava jačinu zvuka zavisno od toga kako se inače koriste.

I još par opcija koje se mogu koristiti SAMO ZA BTE MODELE tj. za modele koji se nose iza uha (zaušni aparati, eng. Behind-the-Ear (BTE))

  • Blutut (eng. Bluetooth) – opcija povezivanja sa mobilnim telefonima i sličnim uređajima koji takođe imaju bluetooth tehnologiju, kao i za slušanje TV programa.
  • Direktan audio input (eng. Direct audio input) omogućava slušnom aparatu da se uz pomoć kabla poveže sa FM sistemom*, MP3 plejerom ili drugim audio uređajima. U suštini, FM su mini-radio stanice organičenog opsega, koje se koriste za bolje slušanje npr. u učionicama, u prostorijama sa ehom, ili pak na otvorenom.

Naravno, izbor dodatnih karakteristika će najviše zavisiti od uzrasta, svakodnevnih aktivnosti, komunikacijskih potreba i interesovanja Vašeg deteta.

Treba imati na umu i da različiti brendovi imaju različite nazive za iste funkcije – te je najbolje pre konačne odluke, detaljno se obavestiti o svakoj dodatnoj funkciji aparata tj. njenom značenju, a onda je uporediti sa listom iz ovog teksta.

Kakvo je Vaše iskustvo sa odabirom dodatnih funkcija i njihovom efikasnošću?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share