Tajni sastojak uspešne govorno-jezičke rehabilitacije deteta je…

DOSLEDNOST je jedna od najvažnijih osobina koja donosi prevagu u različitim životnim izazovima sa kojima se susreću roditelji dece koja idu na govorno-jezičku rehabilitaciju. Zašto DOSLEDNOST mora da nam bude prioritet i u kojim ključnim oblastima, da bismo govorno-jezičku rehabilitaciju svog deteta učinili uspešnijom, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Pod 1. DOSLEDAN tj. redovan rad sa profesionalnim terapeutom

Ako časovi sa terapeutom nisu redovni, ako se prave velike pauze, gubi se kontinuitet u radu  što se najčešće odrazi na napredak deteta u govorno-jezičkom razvoju. Ma koliko to nelogično zvučalo, redovna rehabilitacija ume da bude pravi izazov. Ako za dete nema odgovarajućeg terapeuta u mestu u kom porodica živi redovna terapija zahteva česta putovanja sa detetom ili čak preseljenja dela ili cele porodice u drugi grad. Zatim, za redovne odlaske na terapiju neophodno je izdvojiti nekoliko sati u toku radnog dana. Često jedan od roditelja (najčešće majka) prestaje sa poslom, što opet nosi sa sobom neke druge izazove. Dešava se i da, zbog dobrog napretka deteta, roditelji odlučuju da više nije neophodno redovno posećivati terapeuta, u nekim slučajevima – prerano.

„Doslednost na duge staze uvek pobeđuje veliku snagu kratkog daha.“ Brus Li 

Pod 2. DOSLEDNOST u načinu komunikacije

Ako neposredno okruženje Vašeg deteta pribegava alternativnim načinima komuniciranja sa detetom umesto korišćenja govora, vreme je da se poradi na ovoj temi. Najčešće su u pitanju bake i deke koji iz najbolje namere, da ne bi „mučili” dete da priča, popuste i sporazumevaju  se sa detetom prirodnim gestom umesto govorom. U nekoj drugoj situaciji, sagovorniku može biti teško da razume još uvek nedovoljno razvijen u uvežban govor deteta pa pribegava naoko lakšim rešenjima koja bivaju kontra-produktivna na duže staze. A dešava se i da odraslima bude neprijatno što njihovo dete nosi aparate pa na javnim mestima izbegavaju da sa detetom razgovaraju već se koriste drugim metodama komunikacije. Ovde je posebno važno ostati čvrst, pobediti sebe i pokazati i drugima kako želite da se sa Vašim detetom komunicira. Dosledno insistiranje na jednobraznom načinu komunikacije zahteva unošenje dodatne energije i strpljenja od svih u okruženju, naročito u početnoj fazi rehabilitacije govora deteta, ali je neophodno za stabilan napredak deteta. U suprotnom, rizikujemo da se dete oseća zbunjeno i neuspešno, bez jasne ideje o tome šta se od njega očekuje.

„Doslednost u radu daje doslednost u rezultatima.“ Kristin Kejn

Pod 3. DOSLEDNOST u izabranoj metodi rehabilitacije

Skoro da nema roditelja koji nije bio u dilemi za koji vid rehabilitacije deteta da se odluči. I zato je savim normalno u samom početku mnogo pitati, otići na više od jednog mesta i istražiti ponuđene mogućnosti. Cilj je da se stekne utisak o praktičnom pristupu, kao i koliko je on u skladu sa prirodom deteta. Ima situacija i kada roditelji, želeći najbolje za svoje dete, idu sa jednog mesta na drugo isprobavajući različite metode, programe ili pristupe, i duže nego štro je to neophodno. Česte promene odnose dragoceno vreme za delanje, istovremeno ne dajući bilo kom od programa dovoljno vremena da pokaže svoj efekat koji bi mogao imati na dete. Kada se donese odluka, treba je se držati odabranog pristupa bar neko vreme dovoljno da bi se uradila inicijalna procena rezultata, i onda eventualno donela odluka o prelasku na novi metod.

 „Ako si uporan, dobićeš šta želiš. Ako si dosledan, zadržaćeš ga.“ Nepoznat autor

Pod 4. DOSLEDNOST u nošenju aparata i/ili kohlearnih implanata

Stalno nošenje implanta i/ili slušnih aparata, a ne samo tokom vežbi kod terapeuta, je osnovni preduslov za uspešnu rehabilitaciju sluha i govora. Bez toga, napredak ne može da postoji. Ukoliko dete odbija da nosi pomoćne aparate ili procesore, važno je prvo se uveriti da mu aparati odgovaraju, i da su adekvatno podešeni. Tj. utvrditi šta je razlog odbijanja. Ukoliko se i pored svih dodatnih podešavanja i prilagođavanja ispostavi da je u pitanju nelagoda zbog novog podražaja u vidu zvuka ili neprijatnost zbog osećaja stranog tela u uhu koji može stvarati oliva – ne preostaje nam mnogo izbora, već da malo po malo, svakog dana produžavamo period nošenja aparata. Uz upornost i istrajnost, vremenom ide i uspeh.

„Poverenje se gradi doslednošću.“ Linkoln Čafi

Pod 5. DOSLEDNOST pozitivnog stava

Najveća doslednost se ogleda u stavu najbližih prema oštećenju sluha deteta. Dosledno pozitivan stav – vera u sposobnosti deteta, kao i da će sve biti u redu, skoro isto je važan kao i bilo koja od prethodne četiri navike.

A kako je kod Vas? Uspevate li da budete dosledni ili postoji nešto što Vam predstavlja poseban izazov?

 

 „Doslednost je vrlina,

osim ako si zabušant.“ 😀 

Nepoznati autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share