Super igre za super fokus super deteta

Ideja za „pametne“ igre sa decom nikad dosta! Primeri interesantnih igara za vežbanje fokusa koji su ovde opisani, dodatak su postu o koncentraciji kod dece objavljenom prošle nedelje. Zabavne su, mogu se lako prilagoditi uzrastu i što je najbolje, skoro sve se mogu igrati sa sa onim što uvek imate u kući! Pa, da krenemo…

IKS OKS

Pomalo zaboravljena igra, a maksimalno zabavna i pametna. Bar dok dete ne „provali šablon“ kojim postaje nepobedivo, ili kojim vas stalno pobeđuje. Ali, verujte, možete se siti naigrati IKS OKS-a do tada.

Ovom igricom dete vežba praćenje  dešavanja na papiru ispred sebe i aktivno učestvuje pišući (malo vežba motoriku:)). Istovremeno, uči  da čeka svoj red, da prati situaciju „na terenu“ i da razmišlja o sledećem potezu.

Da li i koliko ćete ga puštati da pobeđuje, na vama je. Najbolja mera je obično između totalne demotivacije (kad vi stalno pobeđujete) i potpune dominacije (kad ga puštate da ono stalno pobeđuje):).

Ređanje parica

Ova igra je odlična, jer vežba pamćenje, praćenje sekvence i koncentraciju.

Uzmete metalne novčiće –  kovanice, na primer od 1, 2, 5, 10 i 20 dinara. Za početak će nam trebati dva seta ovih novčića, po dva od svake vrednosti. Ukupno 10 kovanica.

Dajte Uvcetu po jednu kovanicu od svake vrednosti i vi zadržite po jednu.

Prvo vi poređajte kovanice određenim redosledom. Za početak, to može biti i rastući 1, 2, 5, 10 i 20 dinara. Uvce ima fore da gleda kovanice 15-ak sekundi. Onda ih prekrijte papirom. E, sada Uvce treba da poređa kovanice istim redosledom kojim ste vi to učinili.

Naredni pokušaj bi trebalo da novčići budu ispremeštani, na primer 20, 1, 5, 2, 10 dinara.

Igra se sve dok dete ne pogodi pravilan raspored – u međuvremenu, ga naravno pustite da proviri još koji put. Pa, dobro…bar u početku 🙂

I tako, dok god vam se oboma igra dopada. Naravno, idealno je ako se menjate, pa da i vama -Uvce zadaje redosled da iskopirate, a onda dr’šte se 🙂

Možete meriti vreme – štopericom na telefonu, za koje je zadatak uspešno završen. Vreme se zapiše, zajedno sa informacijom o tome, da li je dete uspelo da pravilno poređa novčice ili ne. Ovo zapisivanje rezultata – i detetovih i svojih, možete učiniti delom igre. Smanjenje vremena koje im je potrebno da uspešno reše zadatak, tj. da poređaju po pravom redosledu, je jasan pokazatelj napretka.

Za stariju decu, igra se može učiniti složenijom tako što će se dodati još kovanica.

Super je što se ovaj isti princip pamćenja redosleda može igrati i sa bojicama, sličicama ili bilo čim drugim što može da se ređa, a što imate u kući (štipaljke različitih boja, raznobojne makarone, itd).

Igrice pronalaženja:

  • Razlika na dva naoko istovetna crteža
  • Skrivenog predmeta
  • Uljeza, tj. predmeta ili reči koja ne pripada grupi

Ovakvih igrica ima mnoooogo i u štampanom i digitalnom formatu. Odlične su za uočavanje sitnih detalja. Za to je itekako potrebna koncentracija.

U knjižicama mozgalicama koje se mogu kupiti u Kreativnom centru, Laguni i kod drugih izdavača, u materijalima dostupnim na FB u fajlovima grupe „Roditelji dece sa govorno jezičkim poteškoćama“, a mogu se i odštampati sa raznih sajtova na internetu.

Često su napravljene tako da daju i mogućnost za vežbanje koncentracije i fine motorike bojenjem.

Ima ih mnogo i u formi aplikacija za pametne telefone (ako tražite na engleskom, možete da ukucate „spot the difference“ ili „hidden object“ i vidite šta ćete dobiti). Ove digitalne verzije su lako prenosive i zato su dobro rešenje za putovanja, čekaonice i slične situacije.

Samo treba obratiti pažnju da je nivo težine igrice prilagođen uzrastu deteta. Meni se desilo par puta da sam „skinula“ igricu koja je bila baš dobra ali preteška za moje Sajberuvce, pa smo se demotivisali i brzo prestali da je igramo.

Pikaso u najavi

goldfish-163583

Odlična igrica za vežbanje sposobnosti deteta da sedi mirno, kao i da se fokusiraju na zadatak ispred sebe.

Za početak je najbolje detetu dati svedenu ilustraciju, jednostavnih linija – na primer iz slikovnice ili bojanke za sasvim malu decu. Zadatak deteta je da na prazan papir koji mu damo što približnije precrta crtež sa ilustracije.

E, sad. Zavisno od uzrasta i uopšte od veštine deteta da radi ovakve stvari, zavisiće i to koliko će mu ispunjavanje ovakvog zadatka teško pasti. Ako i vi sami niste sigurni na kom nivou ove veštine je vaše dete možete početi sa kraćim periodima crtanja, i onda odmor. Na primer, pratite šta je dete nacrtalo tokom 30-ak sekundi. Ako vam se iole učini da je to radilo sa naporom, napravite pauzu. Tokom te pauze uzmite ruke deteta u svoje, opustite ih i protresite nežno – da se oslobode tenzije. Nakon zabavne i korisne pauze nastavlja se sa zadatkom narednih 30-ak sekundi, pa opet treskavac 🙂

Što je dete bolje savladalo ovu veštinu i može duže da zadrži pažnju na crtanju, produžava se vreme crtanja, a pauze su ređe.

Probali smo ovo sa trešenjem ruku pri pisanju domaćeg – pa, bilo je fenomenalno! Ismejali smo se oboje, a i imali smo čemu da se radujemo nakon svake dobro napisane rečenice:)

Još jedan predlog. Deci je uvek lakše kada im je jasno šta se od njih očekuje. Zato, recite im šta želite da vidite da biste znali da se koncentrišu na posao pred sobom:“zagrejana stolica, ka papiru glavica, i mrdajuća olovčica.“ Ponavljanje ove „mantre“ je zabavno i podsetiće ih da ostanu fokusirani na zadatak.

Oboj me nežno

Bojenje je fenomenalno za koncentraciju i fokusiranje na samo jednu aktivnost. Da li ste znali da su od 5 najprodavanijih knjiga prošle godine (na Amazonu), na prvih par mesta bile – bojanke za odrasle. Pa vi vidite!

Ako dete ne voli da boji (što je kod nas slučaj :)) ili ima poteškoća da ostane fokusirano na zadatak bojenja, i to može da se vežba postepeno.

Prvo nacrtate sitne kružiće, kvadratiće, trouglove – razne oblike. Onda ih obojite zajedno sa detetom. Naredni put, malo povećate oblike. Dete oboji. Narednog puta opet povećate – i veličinu i kompleksnost šare, i tako sve dok shvatite da bojenje više nije problem 🙂

Tako se povećava vreme tokom kog mogu da zadrže koncentraciju na jednom zadatku.

Jedan levo, desno dva

Još jedna od odličnih igara ponavljanja zadatog redosleda „iz glave“ –  ples!

Učenje plesnih pokreta je idealna kombinacija za izuzetno aktivnu decu, punu energije. Još, uz muziku nekako sve lakše ide i bolje je raspoloženje.

Za one kojima ples baš i nije prvi izbor, kate u karateu su takoje takođe odlična vežba koncentracije.

Igre koje kombinuju fizičku i mentalnu aktivnost, ne samo da razvijaju brzinu kojom dete obrađuje informacije, već poboljšavaju i motorne veštine i pomažu nemirnom detetu da sagori dodatnu energiju koju ima.

Skrivalica/pokrivalica

Ima nekoliko verzija ove igre – što je super jer teško može postati dosadno, a za svaku su nam potrebni isti „rekviziti“.

Sakupite 20-ak sitnijih predmeta – važno je da budu različiti. Rasporedite ih tako da se svi jasno vide na prostor koji lako možete da prekrijete maramom – na poslužavnik ili sto, na primer.

Dajte detetu 30-ak sekundi da prostudira sve predmete ionda ih pokrijte neprozirnom tkaninom.

Nastavak igre će zavisiti od uzrasta vašeg omiljenog saigrača, tj. od Sajberuvceta. Može se igrati tako što će se od njega tražiti da:

  • Nabroji najmanje 5 različitih predmeta koji se nalaze an stolu
  • Nabroji što više predmeta koji se nalaze na stolu (za određeno vreme)
  • Otkrij koji predmet nedostaje ( a koji ste vi prethodno lukavo u potaji, da dete ne vidi, uklonili sa stola:))

Naravno, moram da mu kažem pre nego igra počne koja su pravila – ne viri! I šta se od njega očekuje.

Mačka u džaku

Je odlična varijacija prethodne igre. Sada sve te predmete koje ste skupili možete staviti u torbu. Opet neprozirnu.

Dete zavuče ruku, uzme jedan predmet i na osnovu oblika predmeta – opipavajući ga, treba da pogodi koji predmet drži.

Na ovaj način dete vežba vizuelnu percepciju i povezivanje info dobijenih čulom dodira i zamišljanje njihovih vizuelnih karakteristika.

Posebno dobra igra za malu decu.

Super je što se kod Uvaca uz sve ove igre može spontano i lako vežbati i govor – nove reči, novi nazivi i upotreba predmeta sa kojima se igra.

Pomiriši me i reći ću ti šta si

Malo zahtevnija igra po pitanju namirnica, ali generalno laka i izvodljiva. Izvade se na primer, osnovne namirnice na sto – hleb, so, šećer, med, kafa, čaj, puter, limun, pomorandža, jabuka, itd. Onda se detetu stavi povez na oči. Mirisanjem treba da raspozna o kojoj se namirnici radi. Baš zabavno!

Brojanje unazad

Sam naziv igre govori o čemu se radi. Za stariju decu se može igrati sa većim brojevima, parnim, neparnim, itd.

Nama je brojanje unazad posebno dobro išlo kad smo brojali koliko je još zalogaja od ručka ostalo da pojede:)

Ovo su samo neke od zanimljivih igrica za vežbanje fokusa. Dok sam pisala, palo mi je na pamet bar još ovoliko drugih igara:) Sigurno i vi imate još mnogo predloga i ideja šta je sve dobro za vežbanje koncentracije. Ako su vam se ovi predlozi dopali, napišite nam i vi neke svoje omiljene u komentarima ispod teksta – da napravimo banku super igrica za super fokus :)

 

Inspiracija za tekst:

http://www.theschoolrun.com/concentration-exercises-for-children

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share