Timpanometrija – šta je to?

IMG_2983

Timpanometrija je metoda kojom se proverava funkcionalnost srednjeg uha i svako testiranje sluha – audiometrija, se dopunjuje i timpanometrijom. Timpanometrijom se meri pritisak vazduha u šupljini srednjeg uha, elastičnost i pokretljivost sistema bubne opna – slušne koščice. Timpanometrija može da pomogne da se otkriju stanja srednjeg uha koja, ukoliko nisu na vreme tretirana, mogu voditi do oštećenja sluha kod dece. Zasebno gledano, timpanometrija nije test sluha.

Pregled se vrši u specijalizovanim ordinacijama postavljanjem sonde sa odgovarajućim gumenim nastavkom u uho deteta, bezbolan je i traje nekoliko sekundi. Tokom merenja, veoma je važno da dete bude mirno i tiho da bi nalaz mogao pravilno da se protumači. Dešava se da se zbog nepoznate situacije pri pregledu deca uznemire. Igranje sa detetom pre pregleda tako što ćete mu na omiljenoj lutkici pokazati kako će pregled izgledati, a onda ga ohrabriti da lutku i samo pregleda, mogu značajno umanjiti uznemirenost deteta,  jer će se susresti sa donekle poznatim radnjama, a i zna šta da očekuje:)

Type_aTimpanogram je nalaz timpanometrije – to je grafički prikaz timpanometrije, tj. grafik vrednosti prenosnog sistema srednjeg uha. Kod urednog nalaza, timpanogram ima oblik šatora, kao slovo „A”. Ova metoda se više radi kod dece, jer su upale srednjeg uha u ranom uzrastu česte i ukoliko se ne tretiraju adekvatno mogu dovesti do oštećenja sluha. Akutna upala srednjeg uha, praćena bolom, temperaturom lako se dijagnostikuje i bez timpanometrije, jer je bubna opna pri pregledu veoma crvena i otečena. Ali, u dečjem uzrastu su česte i „sekretorne“ upale uha, kada je šupljina srednjeg uha ispunjena sekretom. Do toga dolazi zbog još nerazvijene funkcije Eustahijeve tube koja ventilira srednje uho ili zbog uvećanog trećeg krajnika.

Pregledom se ne može uvek sa sigurnošću ustanoviti da li je iza bubne opne sekret, jer bubna opna nije providna, te je zato timpanometrija od velike pomoći. Timpanometrijom se može utvrditi da li ima sekreta u srednjem uhu, infekciju srednjeg uha (otitis media), oštećenja bubne, neadekvatno funkcionisanje Eustahijeve tube ili pak da se proveri akustički refleks*.

Da bi se zabeležio akustički refleks potrebna je dobra funkcija srednjeg uha, solidno očuvana funkcija čula sluha (refleks izostaje ukoliko je čulo sluha toliko oštećeno da ne registruje zvuke ispod 60db), da je očuvana funkcija slušnog živca i da nema oštećenja facijalnog živca. Izostanak ovog refleksa može da ukaže na neka druga stanja (npr. predstavlja jedan od indikatora auditivne neuropatije) i takav rezultat zahteva dalje, detaljnije pretrage.

 

Linkovi korišćeni pri pisanju teksta:

http://www.healthline.com/health/tympanometry#Overview1

https://en.wikipedia.org/wiki/Tympanometry

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:455909-Timpanometrija-Pogled-u-srednje-uho

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share