Šta su DLAKAVE ćelije i zbog čega su dragocene?

dlakave celije

Mala je verovatnoća da ste se već susreli sa izrazom dlakave ćelije osim ako niste studirali medicinu ili ukoliko neko Vama blizak nema oštećenje sluha ili problem sa ravnotežom.

U slučaju senzorineuralnog oštećenja sluha vrlo je moguće da su upravo dlakave ćelije (bukvalan prevod sa engleskog – „hair” cells) i njihova nepravilna funkcija razlog zbog kog osoba ne čuje.

No, najbolje je da krenemo od početka…

Šta su dlakave ćelije?

dlakave celije
(foto)

To su nervni receptori sluha odgovorni za pretvaranje mehaničkih talasa (energije kretanja) u električne impulse, a nalaze se u srednjem uhu. Dlakave ćelije zadužene za sluh stacionirane su u kohlei, tzv. „pužu”. Raspoređene su u nizovima celom dužinom kohlee, koja je opet ispunjena posebnom tečnošću. Mehanički talasi iz spoljašnje sredine stimulišu delove srednjeg uha koji tu energiju dalje prenose na tečnost u kohlei, koja opet stimuliše dlakave ćelije i pokreće ih na proizvodnju električnih impulsa. Električni impulsi se zatim putem slušnog nerva prenose do centra za sluh u mozgu, koji određene impulse tumači kao odgovarajući zvuk – tako zapravo čujemo i razumemo šta slušamo.

dlakave celije
(foto)

Zavisno od njihove pozicije u kohlei, razlikuju se unutrašnje i spoljašnje dlakave ćelije. Unutrašnje su zadužene za slušanje, a spoljašnje za fino podešavanje onoga što čujemo – na primer, fokusiranje na tihi zvuk da bismo ga čuli bolje ili pak umekšavanje glasnog zvuka da bi bio podnošljiviji. Spoljašnje ćelije, kojih ima oko 4 puta više nego unutrašnjih, su obično podložnije oštećenju usled različitih infekcija, ili korišćenja ototoksičnih lekova.

Svaka nepravilnost u  funkcionisanju dlakavih ćelija – njihovo oštećenje ili nepostojanje, rezultira oštećenjem sluha.

Pošto imaju zanimljivo ime, važno je napomenuti da dlakave ćelije nemaju nikakve veze sa ćelijama dlake 🙂

 

Zašto se zovu dlakave ćelije?

dlakave celije
(foto)

Jer gledano mikroskopom izgledaju kao da svaka od njih ima tanke dlake koje štrče iz nje. Te „dlake” se povijaju usled pomeranja tečnosti u kohlei, te na taj način pokreću proces pretvaranja mehaničkih talasa u električni impuls koji mozak razume. Ali to smo već rekli, pa da se ne ponavljamo previše 🙂

 

Kako dolazi do oštećenja dlakavih ćelija?

dlakave celije
(foto)

Izloženost glasnim zvucima i buci, korišćenje ototoksičnih lekova, bolest i starenje najčešći su razlozi oštećenja dlakavih ćelija. Oštećenje može biti privremeno, na primer usled kratkoročne izloženosti buci, kada se „dlakave” ćelije spljošte i porebno im je u proseku oko 48 sati da se vrate u normalu. Sa druge strane, duži intervali izloženosti buci ili pak slušanje zvuka od preko 90db mogu trajno oštetiti „dlakave” ćelije i samim tim dovesti do trajnog gubitka sluha.

 

Može li se oštećenje dlakavih ćelija izlečiti?

dlakave celije
(foto)

Dlakave ćelije su jedne od retkih ćelija u ljudskom organizmu koje nemaju sposobnost regeneracije. U ljudskom uhu ih ima oko 15.000 i trajnim oštećivanjem dlakavih ćelija, tj. njihovim uništavanjem dolazi do nepovratnog gubitka sluha koji se trenutno može tretirati slušnim aparatima i kohlearnim implantima, kao slušnim pomagalima. Iako se na tome radi intenzivno, još uvek ne postoji način da se prirodan sluh povrati nakon trajnog oštećenja ovih ćelija.

 

A šta je sa tretmanima matičnim ćelijama?

dlakave celije
(foto)

Istraživanja u oblasti tretiranja oštećenja sluha matičnim ćelijama ili genetskom modifikacijom su odmakla daleko.

Trenutno se intenzivno radi na razumevanju procesa stvaranja, povezivanja i funkcionisanja dlakavih ćelija kod ljudi, zatim na razumevanju principa fukcionisanja ćelija tkiva ljudskog organizma koje imaju sposobnost regeneracije (kao što su koža, unutrašnji organi…), i konačno na izučavanju procesa regeneracije dlakavih ćelija kod drugih vrsta koje imaju tu sposobnost (kao što su ptice i ribe) i mogućnost primene na tretiranje gubitka sluha kod ljudi.

 

Šta su glavne „kočnice” napretka za postizanje rezultata u primeni kod ljudi?

dlakave celije
(foto)

Iako se sa istraživanjim na polju regeneracije dlakavih ćelija kod ljudi odmaklo toliko daleko da dlakave ćelije mogu biti regenerisane, izazova za praktičnu primenu ima u izobilju. Neki od glavnih su kako razviti mehanizam koji će sa sigurnošću kontrolisati razmnožavanje novonastalih dlakavih ćelija i sprečiti da dođe do hiperprodukcije, kao i kako osigurati pravilno strukturalno postavljanje novih ćelija unutar kohlee i njihovo međusobno povezivanje i povezivanje sa okolnim tkivima, plus građenje sinapsi – sve ključne stvari za pravilno funkcionisanje dlakavih ćelija.

U međuvremenu, sve veći broj  istraživanja se fokusira na pronalaženje načina za sprečavanje oštećenja dlakavih ćelija – kao što je na primer rad na eliminisanju ototoksičnih efekata pojedinih lekova.

Šta se može očekivati u budućnosti?

Ovo je i dalje oblast koja puno obećava i u kojoj su ulaganja značajna. Ono u čemu se svi slažu jeste da u narednoj dekadi, a možda i duže nije realno za očekivati neka značajna pomeranja u pravcu primene kod ljudi.

dlakave celije
(foto)

 

Svašta nešto smo ispričali ovde o dlakavim ćelijama, ipak možda postoji još toga što vas interesuje na ovu temu?

Ako vam se ovaj tekst dopao i smatrate da bi još nekome bio koristan, podelite ga na društvenim mrežama ili nam napišite utiske. Važno nam je da znamo vaše mišljenje i šta je vama važno. Veliki pozdrav!

 

 

Izvori konsultovani pri pisanju teksta:

http://www.californiaearinstitute.com/ear-disorders-hair-cell-regeneration-research-california-ear-institute-bay-area.php

http://www.asha.org/public/hearing/Inner-Ear/

http://www.theatlantic.com/health/archive/2016/07/human-hearing-loss-could-be-reversible/491777/

http://www.clarkaudiology.com/tinnitus

http://hearinghealthmatters.org/hearingnewswatch/2016/hearing-loss-hair-cell-regeneration-0712/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5005980/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share