Puž koji peva otoakustične emisije – OAE

Da li znate da naše uvo, ne samo da prima, već i proizvodi zvuke?  Da, da…„puž“ u našem uvu „peva“. U pitanju su tonovi male jačine i zovu se OTOAKUSTIČNE EMISIJE – OAE, ili u prevodu zvučne emisije uha. Zvuči poznato?

Šta su otoakustične emisije – OAE?

Otoakustične emisije su tonovi koje proizvodi „puž u  uhu“ – kohlea, i ćelije u kohlei nazvane simpatično – dlakave ćelije (o tome koliko su ove ćelije posebne već smo pisali ovde).

Kada „čuju“ zvuk, dlakave ćelije se pokreću i proizvode slabe tonove, koji se zovu otoakustične emisije (OAE). Ovi tonovi su toliko tihi, da su mikrofoni kojima mogu biti snimljeni napravljeni tek 1970. godine.

Danas, OAE test predstavlja osnovu svakog objektivnog pregleda sluha. Mnogopominjani neonatalni skrining (skrining sluha tek rođenih beba), najčešće se vrši upravo merenjem otoakustičnih emisija uva kod beba.

Čemu služi OAE test?

Samo uvo koje pravilno funkcioniše proizvodi otoakustične emisije. Uvo čije oštećenje sluha prevazilazi 25-30 decibela (dB) ne pravi ove veoma tihe zvuke.

OAE testom se utvrđuje pravilnost rada spoljašnjeg i srednjeg uha, kao i kohlee-puža. Ukoliko postoji problem na tom delu puta slušanja, OAE će na njega ukazati.

Ipak, za utvrđivanje tačnog praga sluha osobe tj. šta i u kojoj meri čuje (frekvence i decibeli) potrebni su dodatni, detaljniji testovi.

Kako se vrši OAE test?

Sam OAE test je bezbolan i traje tek nekoliko sekundi – po uhu.

Sastoji se iz:

(1) umetanja sonde sa gumenim vrhom u ušnu školjku deteta,

(2) propuštanja odgovarajućih zvukova ka uhu (u vidu klikova – TEOAE ili više frekvenci istovremeno – DPOAE) i

(3) merenja odgovora uha tj. otoakustičnih emisija.

OAE testiranje je ekonomično i brzo. Procenjeni prosek je jedan aparat za merenje na 1000 beba. Za veća porodilišta, gde se godišnje rađa i po nekoliko hiljada dece, neophodan je i veći broj aparata za kontinuirano testiranje.

Mogući razlozi zašto dete nije prošlo OAE test …

Aparatura za merenje otoakustičnih emisija je veoma osetljiva, jer meri odgovore izuzetno male jačine.

  • Pojačana buka u okolini, pri vršenju OAE testa, može dovesti do netačnog rezultata.
  • Isto tako, preterano pokretanje deteta i glasanje, mogu ometati testiranje. Zato je najbolje raditi test kad je dete smireno – kad spava ili nakon hranjenja. Inače, test se može raditi i u budnom stanju i tokom sna.
  • Blokada kanala spoljašnjeg uva, zatim zakrčenost slušnog kanala amniotskom tečnošću preostalom nakon porođaja, ili pak sekretom, takođe mogu biti razlozi za dobijanje negativnog odgovora na testu. U tom slučaju se ponovno testiranje zakazuje najranije za sedam, a najkasnije za 30 dana.
  • I, naravno, u slučaju da postoji određena poteškoća u radu spoljašnjeg ili unutrašnjeg uva, i/ili kohlee, to jest ako postoji oštećenje sluha na ovom putu, OAE rezultat će na to ukazati.

U slučaju negativnog rezultata OAE testa, obično se OAE ponavlja pre obavljanja narednih pregleda.

OAE i timpanometrija

OAE test se najčešće radi u kombinaciji sa timpanometrijom. Timpanometrijom se proverava funkcija srednjeg uva. Ako je timpanotrija u redu, a otoakustičnih emisija i dalje nema, dete se šalje na dalje pretrage (najčešće na BERA test) sa sumnjom na oštećenje sluha.

Da li je moguće da dete prolazi OAE test, a da ipak postoji oštećenje sluha?

Da, moguće je. Takvi slučajevi su retki, ali se dešavaju. Jedan od najčešćih primera je auditivna neuropatija. Generalno, OAE test nije efikasan test u slučaju da je oštećenje sluha rezultat drugog dela slušnog puta u koji spadaju slušni nerv i mozak. 

Pripremite dete na OAE test

Iako je test bezbolan, lak i kratak, deca se plaše nepoznatog pa se dešava da u potpunoj panici i uz suze idu na testiranje. To, naravo, značajno otežava vršenje testa.

Ako imate malu bebu, nema tu neke velike pripreme, osim onoga što smo već pomenuli – da je dete smireno, nakon hranjenja ili da spava.

Starija deca, obično mnogo lakše prihvataju novine ako su dobro pripremljena, ako znaju šta mogu da očekuju. Idealno bi bilo izdvojiti par minuta bar jedan dan pre testiranja i ispričati detetu kakav je plan. Možete mu pokazati film sa testiranja ili kroz igru pregledati lutku – šta god se vašem malcu ili malici više dopada.

Pokušajte i sami da budete opušteni. Čak i ako se brinete zbog mogućih rezultata testa, kakogod bilo, to će jedan važan korak dalje ka pozitivnom razrešavanju situacije

 

Kakva su vaša iskustva sa OAE testom? Saveti/sugestije/pitanja? Ako vam je ovaj post bio od koristi, biće nam drago da ga podelite dalje.

 

Izvori korišćeni pri pisanju teksta: 

http://emedicine.medscape.com/article/835943-overview http://www.medicinenet.com/newborn_infant_hearing_screening/page5.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share