Bezbedno korišćenje slušalica = što jači zvuk to kraće vreme

U vreme novih tehnologija, vaspitavanje dece da ih pravilno koriste predstavlja jedan od najvećih izazova za roditelje. Slušanje muzike i igrica preko slušalica nije toliko nov koncept, ali jeste nivo njegove zastupljenosti kao i nivo potencijane opasnosti koje preglasan zvuk nosi po sluh dece i omladine. Današnje slušalice, bilo da su u pitanju bubice, gejmerske ili klasičnog tipa, imaju takvu jačinu da za samo nekoliko minuta slušanja na najjačem mogu ozbiljno narušiti sluh deteta ili mlade osobe. A sluh kada se izgubi, to je jednom za svagda.

Ovakva oštećenja sluha su kumulativna, ali ih ne primećujemo sve dok ne uznapreduju.

Opšte je poznat „entuzijazam“ sa kojim tinejžeri (eh, nekad bilo :D) prihvataju savete roditelja i stručnjaka. Te je tako 9 od 10 (88%) tinejdžera svesno mogućih posledica izlaganju prejakom zvuku duže vremena. Pa ipak ne čine ništa da zaštite svoj sluh – jer to, normalno, ne bi bilo cool.

Ipak, nije sva „krivica“ na tinejdžerskim godinama. Prirodna reakcija osobe koja sluša nešto jeste da usled povećanja okolne buke, pojačava ton onoga što sluša da bi mogla da se fokusira i pored pozadinske buke.

Ono što je nezgodno, jesu podaci koji kažu da skoro polovina mladih iskusi neke od simptoma oštećenja sluha: zvonjava, hučanje, zujanje ili pak bol u ušima nakon slušanja preglasnih zvukova muzike ili iz okoline. Što nije začuđujuće s obzirom da je broj sati slušanja muzike preko slušalica porastao sa 3 sata nedeljno koliko je bilo u 80-im na preko 22 sata nedeljno koliko je sada. I to, ne samo tinejdžeri – i mlađa deca koriste slušalice.

Nakon nekog vremena, stalnog ponavljanja i nebrige o sluhu, ovi simptomi prelaze u hronične tj. javlja se trajno oštećenje sluha. Ovakvo oštećenje sluha je nepovratno i može se tretirati samo slušnim aparatima i kohlearnim implantima.

Jednačina bezbednog slušanja

Bezbedno slušanje je funkcija i trajanja i jačine zvuka – što je glasniji zvuk to vreme slušanja treba da bude kraće.

Generalna granica za prihvatljiv nivo buke jeste 85 dB, ali je podrazumevana za otvorene sredine i radno vreme od osam sati.

Slušalice, posebno bubice su mnogo bliže uhu – faktički u samom uhu.  Samim tim je njihov uticaj na sluh, za istu jačinu zvuka mnogo intenzivniji. 80dB je duplo glasnije od 70dB, a  90dB je čak četiri puta glasnije.

Poenta je da sve slušalice, i male i velike, mogu biti korišćene bezbedno – ali ne preko 90 minuta slušanja dnevno i ne preko 80% totalne jačine zvuka.

Navika savesnog korišćenja slušalica od malih nogu

Kao i za sve druge navike i za slušanje preko slušalica se savesnost izgrađuje u najranijem dobu – čim se sa korišćenjem slušalica počne.

Ukoliko ste u mogućnost da za svoje dete kupite kvalitetne slušalice sa kontrolom zvuka, kao i sa utišavanjem spoljašnje buke, tim bolje. Ipak, treba biti oprezan.

Veliki broj slušalica koje nose na sebi oznaku da su bezbedne za decu, zapravo to nisu. Zato je ipak najbolje uvesti dodatne mere:

  • Ne podizati zvuk na preko 60% kapaciteta slušalica. Na kom su procentu jačine u određenom trenutku, možete proveriti na spravi za koju su prikačene.
  • Naučite dete da pravi pauze od 15-ak minuta na svakih sat-sat i po slušanja. Cilj je da se odmore i povrate dlakave ćelije uha, koje se najbrže i oštete dugotrajnim slušanjem kao i puštanjem glasnih zvukova. Ukoliko ipak dođe do oštećenja ovih ćelija, i sluh se neminovno oštećuje.
  • Sa uključenim slušalicama dete bi trebalo da Vas čuje i odgovara na pitanja kada ste na rukohvat od njega. Ako se to ne dešava, bolje je utišati zvuk na slušalicama nego pojačavati ton kojim mu se obraćate.

Tećina slučajeva trajnog oštećenja sluha bi mogla biti sprečena primenom odgovarajućih postupaka za prevenciju.

Koristi li Vaše dete slušalice? Kako ste rešili situaciju sa prihvatljivim nivoom zvuka?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share