Nikada nemojte koristiti ove tretmane, ukoliko imate kohlearni implant

Savremeni tretmani u medicini, kozmetici, sportu, često se oslanjaju na korišćenje električne energije i sila mangetnih polja. Sam kohlearni implant koristi oba: i električnu energiju i magnet*. Ipak, ista tehnologija koja Sajberuvcetu omogućava mnogo, nosi i određena ograničenja.

*Napaja se uz pomoć baterija i pretvara mehaničke impulse zvuka u električne koje putem elektrode šalje u srednje uho. U sebi sadrži snažan magnet i to u obe jedinice : i u spoljašnjoj i u unutrašnjoj.

Zbog električne energije koju koristi i magneta integrisanog u kohlearni implant, važno je da znamo koji su to tretmani kojima deca i osobe sa kohlearnim implantima nikada ne treba da budu izloženi. Svi ti tretmani su povežani sa korišćenjem električne struje ili magnetnih polja.

#1 Elektrohirurgija

Kako joj samo ime kaže, elektrohirurgija su hiruški tretmani pri kojima se koriste visoke frekvencije električne struje.

Elektrohirurgija se primenjuje u dermatologiji, ginekologiji, kardiologiji, plastičnoj hirurgiji, oftalmologiji, ortopediji, urologiji, neuro i opštoj hirurgiji.  Takođe, ima primenu i u kozmetici (neke masaže i stimulacije), kao i u stomatologiji.

electrosurgeryElektrohiruški instrumenti mogu biti:

  • Monopolarni – ove instrumente osobe sa kohlearnim implantima nikada ne smeju koristiti u oblastima vrata i glave.
  • Bipolarni – nikada ne smeju da se upotrebljavaju na udaljenosti manjoj od 2 centimetra od kohlearnog implanta. Bipolarni su moderniji i prisutniji, ali ipak treba proverit – za svaki slučaj.

Još jednom napomena – sve ovo važi i za instrumente koji se koriste i u dentalnoj (zubnoj) hirurgiji.

#2 Terapeutska diatermija

U pitanju je tretman dubinskog zagrevanja tkiva propuštanjem struje visoke frekvencije.

Između ostalog, koristi se za umanjivanje ili otklanjanje bola, umanjivanje grčeva u zglobovima, ublažavanje bola i otoka nakon operacija, i za pospešivanje zarastanja rana.

Sortwave-Diathermy-treatments

Postoje tri vrste diatermije:

  • Kratkotalasna – nikada je ne treba koristiti kod osoba sa kohlearnim implantima. Može pretstavljati ozbiljan rizik po njihovo zdravlje.
  • Mikrotalasna – isto kao i kratkotalasna, ne treba je koristiti zbog potencijalno vrlo negativnog uticaja na zdravlje Sajberuvceta.
  • Ultrazvučna – prihvatljiva je ukoliko se izvodi od vrata na dole (ne uključuje vrat).

Obratite pažnju na to da tretmane diaternije koristi veliki broj profesionalaca u zdravstvu, uključujući fizioterapeute, medicinske sestre, kiropraktičare, zubare i sportske terapeute. Naziv koji nije stručan i koji oni mogu koristiti za ovaj tretman je na primer „dubinsko zagrevanje“ ili nešto već tome slično.

#3 Neurostimulacija

Nervna stimulacija je metoda električne stimulacije tkiva. Zavisno od mesta električne stimulacije, ona može biti periferna nervna, spinalna i moždana.

Nervna stimulacija ne sme biti rađena direktno iznad kohlearnog implanta, jer može dovesti do oštećenja tkiva kohlee, kao i do oštećenja implanta.

#4 Elektro-šokovi

nikada ne smeju biti korišćeni na pacijentima sa kohlearnim implantom.

Ipak, postavlja se pitanje šta ako je osobi sa kohlearnim potrebno oživljavanje (defibrilacija*)?

*Defibrilacija je primjena blagih i kontroliranih elektro-šokova na predjelu grudi ili direktno na srcu kako bi se reaktivirao ili normalizirao njegov rad.

Kao i svi drugi monopolarni tretmani, ni defibrilacija nikako nije preporučljiva za korišćenje kod osoba sa kohlearnim implantima. Međutim, ukoliko je život u pitanju nema se mnogo izbora.

Za sada je broj primera gde je ova metoda korišćena kod osoba sa kohleranim vrlo mali.

Zaključak je da defibrilacija može oštetiti kohlearni implant, ali da ako je neophodno izvršti je preporučuje se uklanjanje spoljne jedinice – procesora, tokom tretmana.

Ukoliko se nakon defibrilacije pojave problemi sa uređajem, moguće rešenje je reimplantacija…brrr, nikako nije lepa tema, ali važno je znati.

#5 Transkranijalna magnetna stimulacija

U pitanju su tretmani koji se rade uređajima koji emituju magnetne stimulanse. Njima se stimuliše rad moždane kore. Magnetna stimulacija ima primenu u tretiranju depresije –  učestalog stanja našeg doba.

Zbog postojanja magneta u građi kohlearnog implanta, a tretman se izvodi u predelu glave – ova vrsta magnetne stimulacije nikada ne bi trebalo da bude korišćena za osobe sa kohlearnim implantom.

#6 Električni uređaji za ublažavanje posledica polenskih alergija

Ovi električni uređaji rade na baterije ili se uključuju u struju i služe za umanjivanje efekata prolećnih alergija. Oni zagrevaju unutrašnju sluzokožu nosa određenim zračenjem proizvedenim strujom.

Zbog korišćenja struje u oblasti glave, električni uređaji za ublažavanje posledica polenskih alergija (eng. electric hay fever relievers) nisu bezbedni za osobe sa kohlearnim implantom i ne treba ih koristiti.

#7 Generalno, korišćenje električnih i elektronskih uređaja

Osobe sa kohlearnim implantima nikada ne treba da koriste uređaje koji uzrokuju kretanje električne struje kroz vrat i glavu.

Ukoliko se razmišlja o upotrebi opreme koja uključuje propuštanje električne struje bilo kog intenziteta kroz bilo koji deo tela osobe koja nosi kohlearni implant, uvek se pre tretmana treba konsultovati sa proizvođačem ili zastupnikom proizvođača kohlernih implanata.

U današnje vreme se na svakom koraku susrećemo sa tretmanima strujom ili magnetima. Ako doktor ili odgovarajući stručnjak kaže da je u pitanju proverena i bezbedna metoda, najčešće ni ne obratimo posebnu pažnju na to šta je tačno u pitanju i kako to radi. Nisu svi stručnjaci u svom polju dovoljno informisani o kohlearnim implantima i o tome šta se sa njima sme ili ne sme.

Zato, svi mi koji imamo Sajberuvca moramo da, zbog njihove bezbednosti, obraćamo pažnju na prirodu tretmana koji su preporučeni našem detetu, kao i da samu decu naučimo da pažljivo provere o kakvoj vrsti tretiranja se radi. Nije zgoreg ni na zdravstvenoj knjižici u polju za napomene upisati da dete ima kohlearni implant – kao važnu informaciju za lekare.

Napomena: Cilj ovog teksta je da informiše. Za svaki pregled i/ili tretman bilo kakvim uređajem, najbolje je proveriti njegovu bezbernost i moguć uticaj na Sajberuvce kod proizvođača kohlearnih implanata ili njihovih ovlašćenih zastupnika.

U narednom tekstu, pisaćemo o pregledima i tretmanima koje Sajberuvca mogu raditi, ali koji zahtevaju dodatne mere opreza.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, ili smatrate da bi bio od koristi još nekome biće nam drago da ga prosledite ili podelite. Tako će više osoba biti svesno rizika koji postoje za Sajberuvca pri primeni aparata koji koriste struju i magnetnu energiju. Samo informisanje će delovati na smanjenje rizika.

Napomena: Dopuna ovog teksta je urađena 05.08.2017. Ubačen je PDF fajl koji možete „skinuti“ na svoj kompjuter ili telefon, a koji na jednom mestu sadrži dosad objavljene informacije o nedozvoljenim i dozvoljenim tretmanima za osobe sa kohlearnim implantima.

PDF fajl Tretmani-za-decu-sa-kohlearnim 

 

Izvori korišćeni pri pisanju teksta:
http://www.bcig.org.uk/wp-content/uploads/2014/12/BCIG-safety-document-2014.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21505929
http://www.stetoskop.info/Lasersko-otklanjanje-mladeza-uklanjanje-bradavica-odstranjivanje-oziljaka-skidanje-tetovaza-kapilara-4419-s1-content.htm
http://www.bol.rs/enciklopedija_bola/klinika_za_bol/elektricna-neurostimulacija_15_05_2011#content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share