Koliko je učionica Vašeg deteta pogodna za slušanje?

f572e7269de2c7fb023307cbe661255cIako ovo nije tema o kojoj razmišljamo ako nemamo  Sajberuvce :), čini se da je akustika prostora u kojima se odvija nastava za decu  tj. prilagođenosti učionica za slušanje veoma važna za sve.

Zbog negativnog uticaja koje buka može imati na naše zdravlje, postoje zvanični standardi koji propisuju očekivane parametre nivoa buke u prostorima određene namene. Ipak, retko kad se zapitamo koliko su prostori u kojima naša deca provode značajno vreme – učionice, igraonice…odgovarajući i bezbedni i po ovom pitanju.

 

4_Ways_to_Improve_Classroom_AcousticsU učionicama najveći deo aktivnosti predstavlja govor i njegovo razumevanje.  Ukoliko je nivo pozadinske buke u učionici sličan ili čak viši u odnosu na glas predavača – deca će se koncentrisati na to da čuju i razumeju rečeno, propuštajući pritom da adekvatno isprate celokupan kontekst predavanja. Istovremeno, od samog predavača očekivaće se da stalno govori povišenim tonom i glasom nadjačava buku. Neadekvatni  akustički uslovi negativno utiču na sve – i na učenike i na predavače.

U učionicama sa dobrim akustičkim uslovima učenje je efektivnije i manje zamorno.

trans_3Dakle, ukoliko razmatrate opcije  za mesto gde će Vaš đak prvak od septembra provoditi značajan deo dana, ovo su neki od osnovnih faktora koje treba imati na umu.

Važno je napomenuti i da su ovi faktori u slučaju Sajberuvaca ne samo značajni već i od ključne važnosti za što efikasnije slušanje:

 

  1. Da li je pod učionice prekriven mekom podlogom koja apsorbuje zvuk? Učionice koje imaju meku podlugu ili itison akustički su prilagođenije, jer se na taj način jedna velika reflektujuća površina za zvuk, pretvara u upijajuću. Istovremeno je lepše za oko, a i nema zvuka škripanja stolica o podJ

NAPOMENA: Ukoliko postavljanje meke podloge/itisona nije moguće, druga opcija je lepljenje zaštitnih flekica na nogice stolova i stolica u učionici da ne bi škripali i pravili buku pri svakom pokretu.

  1. Kako je pozicionirana učionica – gleda li ka prometnoj ulici, dvorištu škole ili pak ka nekom mirnom i tihom delu? Buka koje dolazi spolja može itekako uticati na koncentraciju u razredu. Ukoliko je napolju bučno, zatvaranje prozora može zaglušiti taj zvuk, a postavljanje laganih providnih zavesa, učiniti svetlost mekšom i prijatnijom u isto vreme smanjujući reflektujuću površinu stakala prozora na minimum. Važno je znati da bilo kakva fizička prepreka između izvora zvuka i otvorenog prozora, čak i u vidu žive ograde, može značajno doprineti umanjivanju jačine zvuka.

NAPOMENA: Težim, debljim zavesama se može dalje modifikovati nivo buke i svetlosti.

  1. Povezanost sa drugim prostorijama i njihova namena? Zatvaranjem vrata koja vode ka drugim prostorijama, na primer ka hodniku ili drugoj učionici, se i taj izvor dodatne buke može eliminisati ili bar bitno smanjiti. Naravno, važno je da vrata dobro naležu i dihtuju, a da nisu samo kozmetički ukras učioniceJ. Zvučnoj izolovanosti samih pregradnih zidova kao i smanjivanju njihove površine reflektovanja zvuka, može se doprineti postavljanjem panoa od čoje, meke tkanine i/ili stiropora. Ovaj dodatak odlično upija zvuk istovremeno predstavljajući odličnu površinu za dekorisanje radovima učenika.

NAPOMENA: Dobar indikator zvučne izolovanosti učionice su i niski plafoni i/ili tavanice obložene mekim materijalima npr. plutom.

  1. Koliki je nivo buke dodatne opreme u učionici? Ovo je vrsta buke koje, iako nam ne prija, često nismo ni svesni. U pitanju je zujanje veštačkog osvetljenja, rad motora nedovoljno izolovanog klima uređaja, procesori raznih „pametnih“ aparata (projektora, štampača, i tome slično) koji su na „stand by“ modu kada se u stvari ne koriste. Isključivanje uređaja kada nisu u upotrebi može doneti mir u učionicu i vidno olakšanje pri praćenju nastave.
  1. Da li je predavač koji drži nastavu svestan važnosti prilagođavanja prostora za efikasno slušanje i učenje? Važno je znati da je i sam predavač svestan postojećeg nivoa pozadinske buke u učionici gde predaje, kao i da je – ukoliko je to potrebno, otvoren za dalje prilagođavanje radnog prostora potrebama svih svojih učenika.

Dobro zvučno prilagođen prostor za rad je nešto od čega će benefit imati svi učesnici u nastavi, a kakav značaj ima dobra akustika prostorije na slušanje Sajberuvceta, možete poslušati OVDE – za PRE akustickog prigalodjavanja prostora i OVDE – nakon akustičnog prilagođavanja.

Primere za prilagođavanje akustike učionice možete videti ovde:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share