Kohlearni implant i sletanje na Mesec

alistaircochleartattoo1
Tata sa tetovažom kohlearnog implanta, kao podrška implantiranoj ćerki

Slušamo ušima, ali zapravo čujemo mozgom. Naša čula prikupljaju stimulanse iz spoljne sredine i čudom prirode, pretvaraju ih u elektromagnetne talase koje mozak razume. U tome i jeste osnovna i naveća razlika između slušnih aparata i kohlearnog implanta.

Za razliku od slušnih aparata koji pojačavaju zvuk, kohlearni implant preuzima funkciju oštećenog dela unutrašnjeg uha (kohlee*), te pretvara i sprovodi zvučne signale do mozga. Za tehnološki osvešćene :), može se reći da kohlearni implant predstavlja interfejs između spoljašnje okoline i ljudske svesti.

*Kohlea je oblika puževe kućice – te je to i razlog zašto se ovaj simbol često koristi kada se govori o osobama oštećenog sluha.

 

dr G. Clark
dr Greem Klark

Kohlearni implant ili „bioničko uho“ trenutno predstavlja jedinu tehnologiju koju je izumeo čovek, a koja može u velikoj meri da povrati funkciju ljudskog čula. O izuzetnom značaju koji pronalazak kohlearnog implanta ima za čovečanstvo najbolje govori činjenica da ga porede sa sletanjem na Mesec – u medicinskim krugovima.

Kohlearni implant je relativno mlada tehnologija koju je 1978. izumeo doktor Greem Klark (Graeme Clark). Od 1990. godine je dostupna za tretiranje ozbiljnih slučajeva gluvoće kod dece gde, uz posvećen rad i rehabilitaciju, donosi izuzetne rezultate. Danas, broj implantiranih ljudi na svetu je oko pola miliona i raste eksponencijalnom brzinom.

spoljna jedinica
Spoljna jedinica kohlearnog implanta (jedna od opcija)

Kako kohlearni implant funkcioniše?

Kohlearni implant se sastoji od (1) spoljašnjeg – vidljivog dela, koji se nosi iza uha ili na glavi. On „hvata“ zvuk iz spoljašnje sredine i pretvara ga u digitalni kod. Digitalni kod se sa spoljašnje jedinice prenosi na (2) unutrašnji deo – implant. Implant se tako i naziva jer je umetnut (implantiran) ispod kože glave, a iza uha. Iz implanta se spušta izuzetno tanka i savitljiva nit (elektroda) koja se umeće u unutrašnje uho, kohleu. Pomenuti digitalni kod koji stiže iz spoljašnje jedinice dolazi do implanta gde biva pretvoren u električni impuls koji mozak razume kao zvuk. Ipak, da bi stigao do mozga, ovaj električni impuls stvoren u implantu putuje duž elektrode implanta umetnute u srednje uho, sve do slušnog nerva koji se nastavlja na kohleu, a zatim niz slušni nerv do odgovarajućeg centra u mozgu koji ga čita i razume kao zvuk.

unutrasnja jedinica - implant i elektrodni niz
Unutrašnja jedinica kohlearnog implanta (jedna od opcija)

Za implantaciju, umetanje kohlearnog implanta ispod kože glave i umetanje elektrode u kohleu – neophodna je lakša hiruška intervencija koja se danas u većini zemalja, pa i u Srbiji, obavlja rutinski od strane za to stručnih lica.

Kandidati za ugradnju kohlearnih implanata su osobe visokog stepena oštećenja sluha, gde slušni aparati nisu od pomoći. Kada su deca u pitanju, granica za ugradnju implanta se stalno spušta i danas se implantiraju i deca mlađa od godinu dana, kod kojih se u izuzetno visokom procentu govor razvija na istom nivou kao kod vršnjaka (pod uslovom da ne postoje dodatne razvojne poteškoće, osim oštećenja sluha).

S obzirom na prefinjenost tehnologije kohlearnog implanta, cena je odgovarajuća te tako sam uređaj košta preko 10.000 evra – tačna brojka zavisi od tipa i proizvođača. Dodatna tema su troškovi same operacije, a zatim i održavanja. Pozitiva vest je da u sve većem broju država, uključujući i Srbiju, već neko vreme se implanti najmlađima ugrađuju o trošku države, dok je održavanje ostavljeno na brigu nosiocu.

implant_funkcijaKohlearna implantacija generalno predstavlja dugoročno opredeljenje. Što znači da kada se kohlearni implanti ugrađuju očekuje se da će tu i ostati veoma dugo. Unutrašnja jedinica je kompatibilna sa različitim modelima spoljašnje jedinice istog proizvođača, tako da nosioci kohlearnih implanata mogu da koriste benefite novih modela unapređene tehnologije. Ipak, važno je uvek imati na umu da su implantirane osobe i dalje osobe oštećenog sluha, koje bez celokupne opreme potrebne za funkcionisanje kohlearnog implanta, jednostavno ne čuju.

 

Što se tiče ograničenja i rizika kohlearne implantacije, to je još jedna od mnogih tema u vezi sa kohlearnom implantacijom koje su samo dotaknute ovim člankom i koje zaslužuju poseban tekst. Ukratko, rizici – operativni i postoperativni postoje, kao i u svakom drugom slučaju ali su svedeni na minimum. Što se tiče limita, i oni postoje – uglavnom su svedeni na specifične situacije i stalno se pronalaze načini za njihovo prevazilaženje.

 

– Nastaviće se –

Korišćeni linkovi pri pisanju teksta:

http://www.cochlear.com/wps/wcm/connect/au/home/understand/hearing-and-hl/hl-treatments/cochlear-implant

http://theconversation.com/cochlear-implant-creator-honoured-with-top-us-prize-18186

http://www.advancedbionics.com/com/en/your_journey/what_is_a_cochlearimplantsystem.htmlhttp://www.smh.com.au/technology/sci-tech/bionic-ear-inventor-graeme-clark-excited-about-new-project-20150723-giiykz.html

http://www.studiopulsar.com/o_implantatima.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share