5 prioriteta za efektivnu komunikaciju sa malim Sajberuvcetom*:)

Kao roditelj Sajberuvceta*, često se susrećem sa začuđenim pitanjem okoline: „Da li on sada čuje?”, posebno kada izostane očekivana reakcija deteta.

Sajberuvce*- naše interno ime, od milošte, za dete sa kohlearnim implantom i/ili slušnim aparatima.

Kada dete oštećenog sluha dobije slušne aparate ili kohlearni implant, nekako se očekuje da je sad „to to“ – da sada može da sve čuje, razume i razgovara, kao da oštećenja nije ni bilo.

I oni i mi bismo voleli da je tako, ali nije. I kad vrednim radom i trudom naša Sajberuvca postignu mnogo, kad više ne zahtevaju poseban pristup, i kad i mi skoro zaboravimo da ovaj izazov postoji…ipak je tu nešto što uvek treba imati na umu, i na šta treba povremeno podsećati okolinu (nežno i taktično:)).

20160201_230004

To su male, ali bitne stvari – kao što i kod deteta sa alergijom treba paziti šta jede, ili kod deteta koje nosi naočare obratiti pažnju da li je sve dobro videlo, tako i mala Sajberuvca imaju svoje specifičnosti. Ovi detalji u pristupu – ako se obrati pažnja, mogu značajno doprineti opštem pozitivnom osećaju zajedništva i pripadanja, u bilo kom društvu u kom se Sajberuvce nađe.

 

Zato bih volela da sa vama podelim svojih 5 predloga za efektivniju komunikaciju sa Sajberuvcima. Možda će pomoći da se nekome ko ranije nije imao iskustva na ovu temu (rođacima, prijateljima, vaspitačima, trenerima u školici sporta, itd) objasni kako da se – za početak, lakše snađe u komunikaciji sa SajberuvcetomJ Ovi predlozi su siže mnogo toga što sam saznavala iz različitih izvora (i o čemu će još biti reči u narednim postovima), a najviše mog ličnog iskustva kao roditelja:

20160201_225943I Sajberuvca lakše razumeju konkretne naloge izgovorene jasno. Korišćenje složenih rečenica u govoru, kao i nerazgovetan govor (posebno ako su još izgovoreni kroz brkove, ili lica okrenutog od Sajberuvceta) nikako nisu dobra vestJ za njih. Ono što jeste posebno dobra vest je kada priču prati i vizuelni kontekst – slika, video, pokret/gest, mimika lica koji podržavaju izgovoreno…A i zanimljivije je:)

 

8e7a06b9-4516-47fb-be5d-518cd54f6512II Sajberuvca koja nose aparat – kohlearni implant ili slušni aparat samo sa jedne strane, čuju bolje sa te strane. Zato se pri razgovoru potrudite se da mu budete sa te strane. Ako se dogodi da Sajberuvce ne reaguje na dozivanje ili na direktno obraćanje, najbolje je ne pojačavati ton i vikati, već mu prići i blago ga dodirnuti po ramenu da mu privučete pažnju.

 

 

20160201_230057III Sajberuvca teže razumeju vikanje, usporen govor i/ili konverzaciju u bučnoj sredini (na primer kada više osoba priča uglas, kada prostorija ima eho – kao fiskulturna sala, kada je muzika je u pozadini, itd) – ako želite nešto da im kažete, priđite bliže i recite im na uho opremljeno aparatom.

Da li ste znali: Nova aplikacija Ava, pokazuje na ekranu vašeg smartfona ko je šta rekao tokom grupne konverzacije uživo! http://www.ava.me/ Tako se i snalaženje u grupnoj sredini lakše prevazilazi.

 

20160201_230108IV Sajberuvcima treba neko vreme za adaptaciju na zvuk u novoj okolini – zavisno od akustike prostora i novih zvukova, a ponekad im je potrebno i vreme za privikavanje na različite načine na koje različite osobe izgovaraju iste glasove/reči. Slično kao kod učenja stranog jezika, ponekad je potrebno malo vremena da se prepozna šablon osobenosti izgovora poznatih reči koji određena osoba koristi, da bi se u potpunosti razumeo govor te osobe.

 

20160201_230123V Sajberuvce ne zahteva poseban tretman, samo uviđavnost i fer odnos u granicama lepog ponašanja. Pozitivan stav je, dakle, od velike pomoći – da okolina veruje da razumevanje može da postoji i da će doći vremenom, da će sve biti u redu. Stavu okoline umnogome doprinosi i stav samog roditelja/članova porodice Sajberuvceta – ukoliko se oni prema njemu odnose s poštovanjem, uvažavanjem i strpljenjem, isti model će vremenom usvojiti i ostali.

 

Edukacija okoline o ovim malim, a važnim stvarima, kao i otvoreno komuniciranje na pitanja u vezi sa Sajberuvcetom, će pomoći boljem razumevanju za specifičnosti situacije i samim tim doprineti toleranciji i spontanijem prihvatanju ove različitosti od strane okoline. Istovremeno, dete će prepoznati i veoma ceniti uloženi trud.

Kakva su vaša iskustva – šta biste još dodali na ovu listu od top predloga za komunikaciju sa Sajberuvcima?

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share