5 ideja kako da zabavite Sajberuvce u stanu tokom velikih letnjih vrućina

Šta raditi sa detetom punim energije kod kuće na +40C? Evo 5 ideja kako da zabavite Sajberuvce u stanu tokom velikih letnjih vrućina (predlozi su primenjivi i na bilo kog drugara/drugaricu Sajberuvceta koji ne mora i sam/sama biti Sajberuvce :):

 1. Napunite lavor/vanglu vodom i dajte detetu plastične čaše i posude različitih veličina, zatim poklopce od plastičnih flaša i jednu kašičicu. Možete mu pokazati kako može da presipa iz jednog u drugo, a onda će se dete samo igrati. Odlično je ako ova igra može da se organizuje na podlozi gde su pločice zbog eventualnog prosipanja vode. Dete uvek može da sedi na krpari, da se ne prehladi:)
  • Za stariju decu: Sipati u duboku čašu vodu i malo praška za posuđe. Uzeti slamku i duvati u vodu. Praviće se ogromna količina mehurića koja će prelivati čašu. Kad prestane da peni samo treba dodati još malo deterdženta za sudove. Važno je voditi računa da dete duva kroz slamku, da ne bi popilo sapunicu. Ukoliko se to i dogodi, ne bi trebalo da je išta strašno – ipak bez ponavljanja.

letoigrice1(POTREBNO 1: lavor ili vangla, voda, plastične posude i kašičica. Za napredni nivo još i malo deterdženta za sudove i obična slamka.)

 

 

 

 1. Uzeti pleh i posuti ga grizom tek da najtanji sloj griza prekrije dno pleha. Po ovoj podlozi se može divno crtati i pisati prstima, štapićima, ili nečim trećim. Lako se briše, samo protresite pleh – lagano, i ukoliko je pleh ravan, griz će se ravnomerno rasporediti i izgledati netaknuto.

letoigrice2

 

(POTREBNO2: pleh ili dublji ravan poslužavnik, malo griza)

 

 

 1. Zajedno sa detetom iscepati parče papira A4 formata na sitne komade. Zatim ponovo, zajedno sa detetom, te komadiće zgužvati u male, što manje loptice. Raščistite glatku i ravnu podlugu u stanu – može biti parket, ili veći sto…da se napravi poligon za igru. Stavite prvo jedan papiric na pod i uzmite dve slamke – jednu za vas, drugu za vaše dete. Sada duvajte u  papirić kroz slamke – cilj igre je da ga odgurate što dalje, a možete i da se dodajete papirićem ili pak da se trkate sa dve papirne kuglice, ko će svoju pre dovesti do cilja.
  • Za stariju decu: uzmite 5 do 10 loptica od papira (ili više), zavisno od uzrasta deteta. Prvo ih zajedno postavite na sto i prebrojte. Zatim, neka dete zažmuri, a Vi ispod šake sakrijte nekoliko papirića. Kada otvori oči, zadatak je da na osnovu broja papirića koji je ostao na stolu i sećanja koliko je papirića bilo na početku, pogodi koliko papirića je ispod šake. Najlepše je ako se igra naizmenično.

letoigrice3

 

(POTREBNO3: parče papira npr. A4, može beo, u boji ili iz magazina i dve slamke)

 

 

 1. Izdvojiti 5 do 10 sitnijih različitih igračaka: autića, životinja, čovečuljaka, drveća, oblika, itd. ili bezopasnih stvari iz kuće: kašičica, šnala, štipaljka, olovka, kliker, dečije makaze, ključ… Sve to položite na pod ispred sebe i deteta. Dobro pogledajte šta je na podu. Zatim uzmite neprozirnu tekstilnu torbu i u nju stavite sve igračke, tako da se ne vide. Neka dete zavuče ruku u torbu i uhvati jednu igračku. Bez da je izvadi iz torbe i bez da vidi koju je igračku uhvatilo, dete treba na osnovu oblika igračke da pogodi koja je igračka u pitanju.
  • Za stariju decu: igračke staviti u torbu bez da dete, ili Vi, vidite koje su igračke odabrane. Tako pogađanje postaje još izazovnije i zabavnije:)

letoigrice4

 

(POTREBNO4: neprozirna tekstilna torba/kesa srednje veličine i  5 do 10 sitnijih, bezopasnih, predmeta )

 

 

 1. Naduvajte balon i onda:
  • Njim se možete dobacivati sa ciljem da što duže ostane u vazduhu i ne padne na zemlju. Možete brojati svaki udarac da znate koji vam je „rekord“.
  • Možete sa detetom naizmenično – onaj ko udari balon, izgovarati slova azbuke ili abecede, nabrajati životinje – domaće, divlje, insekte, ili nešto treće što vaše dete voli, poznaje i što ga interesuje (npr. imena vinx vila, transformersa, i tome slično). Ovde postoji bezbroj varijacija na temu nabrajanja.
  • Ograničiti udarce samo na udaranje određenim delom tela na primer levom rukom ili desnom nogom, glavom ili guzom 🙂
  • Kad se umorite, možete po balonu crtati razna lica – srećna, tužna, besna, itd. ili pisati slova.

letoigrice5

 

(POTREBNO: balon i evenualno flomaster ili hemijska olovka)

 

 

Sve ove igrice su i odlična prilika da, ukoliko se igrate zajedno –dete vežba govor i usvaja nove reči kroz igru, ili ako se igra samo da vi možete da završite neki poslić – ipak, veoma je bitno da dete stalno bude u vidokrugu zbog eventualnih ingenioznih ideja koje mu mogu pasti na pamet, a koje bi ga mogle povrediti.

Motivacija je još veća ako se u igru uključi i neka „nagrada“ koju pobednik – vi ili dete, dobije kada uspešno ispuni zadatak ili kao nagradu za trud. To može biti nešto sitno, poput zrnceta ekspandiranog pirinča u boji, zrno pečenog nesoljenog kikirikija, leblebija, badem ili nešto slično što dete voli da gricka, a zdravo je.

ekspandirane-pirincane-vocne

(nastaviće se )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share