Sajberuvca u učionici – preporuke roditelja

Septembar je tu, školska godina je počela i kao roditelj jednog Sajberuvceta susrela sam se (prvi put) sa zebnjom i bezbroj pitanja koje sa sobom donosi početak nove školske godine – novi nastavnici, novi učenici, novo gradivo i nove avanture kojima se radujemo i istovremeno ih se plašimo.

Svaki početak školske godine nosi nove jedinstvene izazove za učenike sa oštećenim sluhom u redovnim školama, a svaki učenik ima različite potrebe i ne postoji jedinstvena formula za uspeh. Istraživajući po internetu, naišla sam na neke dobre savete koji nam iskustvo u učionici svakako mogu učiniti lakšim:

#1 Pripremite pismo ili email nastavniku/nastavnicima pre samog početka školske godine u kome ćete objasniti kako aparat pomoću kojeg dete sluša funkcioniše i kako da se dete najbolje smesti u učionici. Stariji učenici mogu sami napisati ovo pismo za svoje nastavnike ili profesore, a za one mlađe to mogu učiniti roditelji. Možete zakazati i sastanak kako biste bili sigurni da se razumete i da nastavnik ima sve potrebne informacije.

#2 Uključite se što pre u procenu i izradu individualnog obrazovnog plana (IOP). Čak iako u prvom trenutku ne smatrate da je Vašem detetu potreban IOP, dobro je pripremiti nastavnike i ostalo pedagoško osoblje na tu mogućnost i osigurati da roditelji budu uključeni u svaki korak tog procesa.

#3 Pokrenite razgovor o oštećenju sluha sa ostatkom razreda. Ako je dete malo, dobro je da nastavnik to uradi što pre, a vi ćete mu dati informacije i pomoći u pripremi. Ako je dete starije, podstaknite ga (u dogovoru sa nastavnicima) da samo o tome razgovara sa svojim drugovima iz odeljenja. Često druga deca iz razreda ne razumeju oštećenje sluha i ne znaju ništa o slušnim aparatima i kohlearnim ili baha implantima – ali to ne znači da ne žele da nauče! Možete čak i napraviti PowerPoint prezentaciju ili dovesti audiologa/terapeuta kako bi se ostali učenici što bolje informisali.

#4 Osmislite rezervni plan u slučaju da se baterije potroše ili se aparat pokvari. Možete se dogovoriti sa učiteljem ili sestrom u školskoj ambulanti da čuvaju rezervne baterije u slučaju potrebe. Ukoliko processor kohlearnog implanta koristi daljinski, obučite nastavnike ili medicinsko osoblje da ga koriste kako bi mogli da uoče problem u radu aparata, ako se tako nešto desi.

#5 Proverite kako se može poboljšati akustika u učionici. Buka i eho u učionici se mogu smanjiti nekim jednostavnim rešenjima – postavljanjem tepiha, postera i biljaka, stavljanjem filca na nogare stolica kako bi se smanjilo škripanje i sl. Važno je i da nastavniku skrenete pažnju da ne pokriva lice i usta dok govori, i da stoji ispred razreda. Mala podešavanja mogu mnogo da pomognu!

#6 Tražite šta vam treba! Imate prava na dodatne resurse i možete pregovarati sa školom ili se obratiti inter-resornoj komisiji kako biste ih i dobili. Vaše dete ima pravo da sedi na mestu sa kojeg bolje čuje – u prvoj klupi, bliže nastavniku, što dalje od prozora (ako gleda na ulicu) ili uređaja koji prave pozadinsku buku (klima uređaj, projektor itd.) i da dobija pisane instrukcije umesto usmenih. Pored toga, imate pravo da tražite da video i audio materijal bude titlovan ili da tražite transkripte, upotrebu FM sistema i drugih bežičnih dodataka koje nudi proizvođač kohlearnog implanta ili slušnog aparata.

Za kraj ostavljam primer uvodnog pisma za nastavnike, kako biste lakše savladali makar taj prvi korak:

/Uvodni pasus/

 •  Navedite razlog zbog kojeg pišete pismo
 • Stavite sliku deteta kako bi ga nastavnik lakše zapamtio
 • Pružite pregled trenutnog statusa vašeg deteta, uključujući i to koju vrstu slušnog pomagala koristi, kvalitet slušanja preko aparata i skorašnje promene u govorno-jezičkom razvoju
 • Dodajte informacije o tome kako se dete prošle godine snašlo u školi (ili u predškolskom, ako je đak prvak) i koja su vaša očekivanja ove školske godine

 

/2. pasus/

 

 • Pružite informacije o samom aparatu koji dete koristi:
  • priručnik o upotrebi uređaja,
  • kontakt informacije audiologa/terapeuta/ORL specijaliste i poslednji izveštaj,
  • website proizvođača ili lokalnog distributera sa informacijama o podršci korisnicima i kontakt osobom (u slučaju da nastavnik ne može da dobije Vas ili terapeuta/audiologa),
  • skrenite pažnju na to koliko je važno da aparat bude uključen sve vreme tokom celog dana,
  • navedite podešavanja aparata za svakodnevni rad i naglasite da je važno da se svakodnevno proverava da li aparat pravilno funkcioniše i na koji način se to radi.

/3. pasus/

 

 • Jasno navedite potrebe Vašeg deteta u učionici:
  • informacije o smeštaju u učionici i potrebnoj opremi (mesto za sedenje, upotreba FM sistema i sl.) i pregled fizičkih ograničenja Vašeg deteta, ukoliko ih ima,
  • naglasite najvažnije stavke IOPa i promene u odnosu na prošlu godinu,
  • koje jednostavne stvari nastavnik može preduzeti kako bi se detetu olakšao boravak u učionici (eliminisanje pozadinske buke, pravilan položaj pri obražanju razredu, dodatne instrukcije i sl.)
  • najvažnije informacije iz izveštaja terapeuta/psihologa/lekara u koje želite da nastavnik ima uvid.

 

/Završni pasus/

 

 • Ukratko ponovite razlog zbog kojeg pišete pismo i zašto Vam je to važno
 • Zahvalite se nastavniku na uloženom vremenu i trudu
 • Naglasite značaj otvorene komunikacije među članovima tima za obrazovnu podršku detetu
 • Navedite svoje kontakt informacije

 

 

Koliko god se trudili da pripremimo i sebe i dete na novu školsku godinu, uvek će biti nekih događaja koji će nas iznenaditi i zateći nespremne. Verujte u školski tim sa kojim sarađujte, otvoreno komunicirajte i pre svega verujte u svoje dete i nema prepreke koju ne možete prevazići.

 

Srećno!

 

Izvori:

http://thewire.cochlearamericas.com/

http://www.cochlear.com/wps/wcm/connect/us/home

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share