Osvajanje tišine IX – Motorički razvoj i govor

Motorički razvoj i govor

“Ne izlazite bez lopti, kofica, lopatica, kamiončića. Dozvolite detetu da se penje, trči, spušta niz tobogan, skače, ispituje granice svojih mogućnosti u otvorenom i zatvorenom prostoru, na različitim terenima. Na taj način, detetu dajete dobru osnovu za dalji nesmetan razvoj. Motorno stabilno dete će biti u mogućnosti da se priključi igri sa drugom decom, jer je sigurno u sebe, a to obezbeđuje i brže saznavanje, socijalizaciju i razvoj govora.“ Dr Danijela Vukićević, subspecijalista dečije fizijatrije http://www.yumama.com/beba/ zdravlje-beba/1868-Zato-vaan-pregled-fizijatra.html

images (8)Roditelji često previše štite decu ograničavajući im zapravo igru i kretanje. Motorički razvoj i govor, pogotovo kada govorimo o razvoju fine motorike, nalaze se u direktnoj korelaciji. Zbog toga je u okviru rehabilitacije govora pored same stimulacije govora jednako važno stimulisati i pravilan motorički razvoj deteta.

Deca koja imaju oštećen sluh, pogotovo u ranijoj dobi, često mogu imati i hod na širokoj osnovi, geganje i teže uspostavljanje ravnoteže. Penjanja, padanja, saplitanja, zanošenja… situacije su koje se jednostavno ne mogu zaobići. Nemoguće je sačuvati dete od toga. Zapravo što je više čuvano i zaštićeno, veće su šanse da će biti nespretnije i sklonije povredama. Zbog toga parkovi i igraonice sa penjalicama, toboganima, provlačilicama, ljuljaškama i trambolinama, predstavljaju idelanu priliku za vežbanje krupne motorike i ravnoteže. Kada je reč o finoj motorici, stimulacija šaka i prstiju sprovodi se kroz crtanje, seckanje makazama, cepkanje papira, nizanje perli, provlačenje pertli, stiskanje štipaljki…1103px-Our_Community_Place_Sandbox (1)

Sve su to vežbe koje sa decom rade terapeuti. Sve one, međutim, lako mogu da se sprovode kroz igru i u kućnom okruženju. Detetu je često privlačnije da vežba na pravoj obući, sa pravim štipaljkama, sa pravim ogrlicama i sa pravim novinama, da se igra pasuljem, kukuruzom, žitom, brašnom, da mesi pravo testo…, nego da se na terapiji igra sa za to specijalno namenjenim igračkama.

Masaža šaka, dlanova i prstiju takođe je odličan način za stimulaciju fine motorike. f293d87f77aecb0d6538d76711eb3060Može se uspostaviti rutina i odrediti uvek isto vreme u toku dana (prilikom uspavljivanja, posle kupanja, ili sl.) kada će roditelj moći detaljno da masira prstiće i dlanove svog deteta i da se igra sa njim podstičući ga da prstima pravi što je moguće raznolikije pokrete i položaje.

 

Motorički razvoj i govorPored motoričkih vežbi, izuzetno su važne i vežbe oralne praksije koje stimulišu pravilan razvoj govornog aparata kao što su kreveljenje pred ogledalom, duvanje u papiriće, gašenje svećica, uvlačenje i duvanje vazduha kroz slamčicu, postavljanje jezika u različite položaje, naduvavanje i ispumpavanje obraza, pravljenje različitih grimasa na licu… Treba uvek imati na umu glavni cilj, a to je savladavanje govora. Roditelj treba da dopusti detetu da se u to ime i isprlja i pocepa i glupira i da nešto pokvari i da se nekada udari… Sve su to beznačajne sitnice u poređenju sa korisnim uticajem po razvoj deteta koji se na taj način ostvaruje.

prethodno – nastavak…

http://sajberuvce.org/pisani-materijali/razgovori/dr-ranko-rajovic-za-sajberuvce-dete-koje-ne-cuje-mozemo-aktivirati-tako-sto/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Molimo Vas unesite odgovarajući broj * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Share